L-ledaren marknadsför egna bolaget – som gruppledare i riksdagen

Pehrson: En armlängds avstånd från politiken

Publicerad 2022-06-01

Johan Pehrson menar att hans intressen i säkerhetsbranschen är helt oproblematiska – då han håller avstånd mellan företagande och politik.

Samtidigt visar Aftonbladets granskning att L-ledaren vid flera tillfällen marknadsfört sitt bolag under sin tid i riksdagen.

”Vi tror på Sverige och söker nya investeringar i bra svenska företag i behov av långsiktiga ägare”, skrev Pehrson på sociala medier samtidigt som han var gruppledare för L i riksdagen.

Aftonbladet avslöjade hur Johan Pehrson har ekonomiska intressen i ett företag som erbjuder ordningsvakter – samtidigt som han driver politiskt att staten ska satsa miljardbelopp på ordningsvakter.

Pehrson äger omkring tio procent av bolaget KB18 Företagsförädling, som äger och driver flera företag.

Ett av dem är säkerhetsföretaget Securus.

Pehrson fick kritik för att han driver frågan om ordningsvakter politiskt samtidigt som han i dag har ett ekonomiskt egenintresse i säkerhetsbranschen. 

”Helt oproblematiskt”

Men L-ledaren tyckte att hans bolagsengagemang var ”helt oproblematiskt”.

”Sedan jag återgick till politiken är jag passiv ägare i KB18 utan någon roll i varken styrelse eller i det operativa arbetet”, skrev han i ett sms.

L-ledaren Johan Pehrson.

Men sedan Pehrson valdes in i riksdagen på nytt hösten 2018 har han själv beskrivit sig som en aktiv ägare.

”Jag är en aktiv ägare i mina bolag”, skrev han under 2019.

Johan Pehrsons tweet från 2019.

Reklam för bolaget

Sedan Pehrson återvände till riksdagen har han även använt sin plattform på sociala medier för att göra reklam för KB18.

  • ”Roligt att KB18 haft ett bra 2019… Vi tror på Sverige – och söker nya investeringar i bra svenska företag i behov av långsiktiga ägare” skrev han i juli 2020.
  • ”Dumt att hänga läpp. Efter krisen vänder det. Även efter denna kris. Roligt att vi därför köpte ett nytt fint bolag idag”, skrev han i mars 2020.
  • ”Trots svåra tider måste vi orka lyfta blicken. Viktigt att vi i KB18 nu gör ett dubbelförvärv trots Coronapandemin. Vi fortsätter att investera i hela Sverige och bygga långsiktigt industriellt värde – i Sverige”, skrev han i mars 2020.

Omsätter 200 miljoner

Under de senaste åren har Liberalerna och Johan Pehrson lagt motioner i riksdagen om behovet av att staten satsar på fler ordningsvakter.
Pehrson har även lagt riksdagsmotionen ”Bredda RUT till att omfatta även säkerhets- och trygghetstjänster”. Pehrson menade att rutavdraget borde utökas till att även omfatta trygghetstjänster i hemmet, till exempel när man är bortrest.
Samma månad som Pehrson la riksdagsmotionen köpte hans bolag säkerhetsföretaget Securus som har ambitionen att ”bli en av de mest betydande aktörerna inom säkerhet och trygghet i Sverige”.

Samtidigt som Pehrson politiskt driver frågor som berör säkerhetsbranschen är branschen den som går bäst för hans bolag, enligt KB18:s årsredovisning.

Under 2020 var omsättningen för KB18 drygt 200 miljoner kronor och ett av bolagets uttalade affärsområden är säkerhet.

Har inte tid

Aftonbladet har sökt Johan Pehrson för en intervju. Hans pressekreterare meddelar att L-ledaren inte har tid förrän om två dagar.

Pehrson besvarar i stället frågorna skriftligt.
Under 2019 beskrev du dig som en aktiv ägare av ditt bolag, nu beskriver du dig som en passiv ägare. Varför?
”Jag följde företaget närmare då, men hade ingen operativ roll eller något styrelseuppdrag så i den bemärkelsen var jag passiv även 2019”.
I november 2018 la du en motion om att RUT även ska omfatta säkerhets- och trygghetstjänster. Strax innan hade KB18 köpt upp säkerhetsföretaget Securus. Ser du något problem med det?
”Nej, jag driver politik jag tror är bra för Sverige och inget annat. Mitt ägarskap är transparent redovisat och det följer riksdagens regelverk. Det är från början ett gemensamt Alliansförslag från tiden då jag inte satt i riksdagen som jag och partiet fortsatte driva”:

Varför använder du din plattform på Twitter för att göra reklam för KB18 och för att söka nya företag att investera i – samtidigt som du sitter i riksdagen?

”Jag har ett twitterkonto som jag använder flitigt för att kommentera allt mellan himmel och jord sedan många år tillbaka, där har det tydligt framgått att jag också är företagare. Jag pratar förstås om det företag jag själva varit med och grundat, men jag har alltid varit noga med att hålla företagandet på en armlängds avstånd från politiken”.