Nya värstascenariot: 5 400 fler döda med covid-19 till sommaren

Uppdaterad 2021-11-12 | Publicerad 2021-11-11

Ytterligare 5 400 svenskar kan ha dött med covid-19 till sommaren.

Det visar en ny beräkning av värsta tänkbara utfall från Region Stockholm, som Dagens Nyheter har tagit del av.

– Så länge vi har smittspridning och oskyddade barn och ungdomar så kommer vi att se dödsfall även bland dem, säger Stefan Fors vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin till tidningen.

Flera länder i Europa har de senaste dagarna rapporterat om nya rekordsiffror i antalet smittade och döda med covid-19.

Oron är nu stor på flera håll att nya restriktioner behöver sättas in eller återinföras för att få bukt med smittspridningen.

I Sverige har hittills 15 076 personer avlidit till följd av covid-19.

Men den siffran kan drastiskt komma att ändras framöver.

Bild från intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

5 400 svenskar kan dö

Till sommaren kan nämligen ytterligare 5 400 svenskar, varav 1 250 personer i Stockholmsregionen, ha dött med covid-19, visar en ny beräkning av värsta tänkbara utfall från Region Stockholm som Dagens Nyheter har tagit del av.

Beräkningarna är gjorda utifrån förväntat antal avlidna bland ovaccinerade personer utan naturlig immunitet från 25 oktober 2021 till och med 30 juni 2022.

Störst risk att dö har fortfarande äldre ovaccinerade personer, framför allt i åldersgrupperna 60–69, 70–79 och 80–89 år.

Antalet män är dessutom betydligt högre än kvinnor. Dödligheten generellt är också något högre i Stockholmsregionen än i övriga landet på grund av lägre vaccinationstäckning.

”Inte orealistiskt”

Scenariot bygger dels på data över hur många av de ovaccinerade som har haft covid-19, dels på hur många som har vaccinerats och förväntas göra det till sommaren, samt även hur dödlig sjukdomen hittills varit.

Stefan Fors, forskare och handläggare på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, säger till DN att uträkningen är ett värstafallscenario, och att man tror och hoppas att det kommer att bli lägre.

– Men om vi räknar med att alla som varken haft sjukdomen eller vaccinerat sig blir smittade så blir det 5 400 dödsfall i hela landet.

Dock menar han att uppskattningen inte är orealistisk.

– Vi antar att alla som inte har skydd blir smittade under vintern och våren. Det är osannolikt att vi skulle få en så hög smittspridning på så kort tid. Men på längre sikt är det inte otroligt, för har man inget skydd så kommer man antagligen förr eller senare att få sjukdomen, säger Stefan Fors till tidningen.

Går fortfarande att förhindra

Även sjukhusens vårdbelastning väntas öka under vintern och våren. Enligt beräkningarna riskerar ungefär fyra gånger fler än det antal som dör att hamna på sjukhus och ungefär hälften så många kan behöva intensivvård.

Forskarnas prognos visar även att vaccinationstäckningen inte kommer att vara tillräcklig för ett effektivt skydda mot covid-19 till sommaren. Att vaccinationsviljan har avtagit, särskilt bland unga, är oroväckande, menar forskarna.

– Även om dödligheten är mycket lägre bland barn och unga så är den inte noll. Så länge vi har smittspridning och oskyddade barn och ungdomar så kommer vi att se dödsfall även bland dem, säger Stefan Fors.

Han menar dock att det fortfarande finns tid för att förhindra skräckscenariot genom att fortsätta vaccinationskampanjerna och därmed få upp kurvorna.

Det värsta scenariot är att 5 400 nya personer kommer att dö med covid-19, främst på grund av att vi fortfarande har många ovaccinerade i landet. Bilden är en arkivbild från dagen då restriktionerna släpptes.

ANNONS