Utvisas till talibanerna: ”Regeringen borde skämmas”

Partiernas svar om svenska siffran som sticker ut

Publicerad 2022-06-19

Sahar, 22, pluggar på Chalmers och har bott i Sverige i sju år, men ska utvisas till Afghanistan.

Något som väckt stark kritik.

Så här säger de politiska partiernas representanter om hennes fall – och att Sveriges asylbesked sticker ut i Europa.

22-åriga Sahar Soltanis fall är exceptionellt, menar Chalmers, som betalar för hennes studier medan hon väntar på ny prövning av sitt asylärende. Flera personer runt om i landet har också reagerat på att hon ska utvisas till Afghanistan.

Men samtidigt sticker Sverige ut, något Aftonbladet kunnat berätta om tidigare.

Inget annat land som under början av året fattade beslut i afghanska medborgares asylärenden har en lika låg andel bifall.

Uppgifter från EU:s statistikbyrå Eurostat visar att Sverige under årets första kvartal låg på 60 procent positiva besked.

I länder som Spanien och Nederländerna är andelen beviljade uppehållstillstånd under samma tidsperiod 99 procent, i Schweiz är siffran 98 procent, och i Italien och Grekland 95 procent. Österrike har beviljat uppehållstillstånd i 93 procent av fallen och Tyskland i 92 procent av fallen.

Sahar, 22, pluggar på Chalmers och har bott i Sverige i sju år.

”En skam”

Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, kallar utvisningen av Sahar ”fullständigt absurd”:

– Många blir nog överraskade av att Sveriges migrationspolitik är oerhört restriktiv i dag, de har nog bilden av att det inte är så. När man ser på fall i praktiken är det nog många som inte tycker att det är riktigt att människor hanteras på det sättet som vi de facto gör, säger han.

Även Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, reagerar:

– Det jag tänkte spontant med Sahars fall är att det är en skam och att regeringen bör skämmas.

Samtidigt, menar Haddou, är detta regeringens linje.

– Det här är ju ett resultat av den omsvängningen i migrationspolitiken som gjorts. Då är det personer som exempelvis Sahar, men också många andra afghaner, som far illa av det.

– Signalen från regeringens sida har varit att de ska vara sämst i Europa. Nu har de fått som de vill. Det är fruktansvärt. Det är också en medveten omsvängning.

Han anser att lagstiftningen kring rättssäkerheten inom asylprocessen behöver ses över.

– Många får inte det skydd de har rätt till. Man måste förstå att Afghanistan är världens farligaste plats. Man ställs inför shariadomstol om man utvisas dit. Det pågår ett folkmord mot folkgruppen hazarer. Det regeringen måste göra istället för att driva den politik de driver är att underlätta för afghanerna som flyr. Det går inte att utvisa människor till Afghanistan, säger han.

Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

”Väldigt svår”

Robert Hannah, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna, tycker inte att en lagändring behövs, men säger att det är viktigt att Migrationsverket har korrekt och uppdaterad information om länder.

– Generellt vet vi att situationen i Afghanistan är väldigt svår och föränderlig. Jag kan inte ta ställning till vad en person har sagt. Jag förväntar mig att vår expertmyndighet gör fullständiga bedömningar och uppdaterar dem tydligt.

Sverige sticker ut i Europa, färre får positivt besked om asyl här jämfört med andra länder. Vad anser du om det?

– Migrationsverket behöver analysera de siffrorna. Sverige har till exempel haft fler som sökt sig till landet och som redan fått avslag på tidigare ansökan. Jag gissar att de då har sökt om. Portugal tog till exempel emot det afghanska damlandslaget. Är det så att exempelvis Spanien tagit emot fler journalister kanske det finns skäl till att siffrorna är olika, säger Robert Hannah.

”En rad faktorer”

Migrationsminister Anders Ygeman (S) vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Det är Migrationsverket och Migrationsdomstolarna som fattar beslut i dessa frågor.

Han säger, angående uppgiften om att Sverige beviljat färre bifall än andra europeiska länder under första kvartalet, att det generellt sett är personer med olika skyddsskäl som söker asyl i olika länder – något som kan påverka:

– På ett generellt plan kan man säga att det finns en rad faktorer till att beviljandegraden i Sverige skiljer sig från andra medlemsstater, till exempel sammansättningen av gruppen asylsökande.

”Ingen mänsklig rättighet”

Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, har följande förklaring till varför Sveriges andel beviljade fall är lägre än andra europeiska länder:

– Att Sverige i dag ”sticker ut” skulle kunna bero på att Sverige länge ansetts vara ett attraktivt land för många som söker asyl i Sverige av ren opportunism och ekonomiska skäl. Det är ingen mänsklig rättighet att få komma till Sverige från en helt annan del av världen och få sitt uppehälle betalt av svenska skattebetalare.

Hans Eklind, migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, säger att rättssäkerheten inte vilar på hur många positiva besked som ges i jämförelse med andra länder, utan att det handlar om bedömningen av skyddsskäl:

– Sverige sticker även ut i och med att vi haft ett större mottagande än andra medlemsstater i EU under en lång rad av år. Detta har vi kristdemokrater kritiserat, Sverige måste få en migrationspolitik som tar hänsyn till vår förmåga att integrera.

Centerpartiet har avböjt specifika kommentarer men lämnat ett generellt uttalande som går att läsa nedan. Moderaterna har avböjt kommentar.

Följ ämnen i artikeln