Bolsonaro kopplade vaccin till aids – video tas bort

Publicerad 2021-10-26

Brasiliens president tycker att man ska ”sluta gnälla” över coronaviruset, trots att över 600 000 brasilianare dött med covid.

I en livesändning i sociala medier har han nu sagt att de som har blivit vaccinerade utvecklar aids snabbare.

Det blev för mycket för Facebook och Youtube, som tog bort videon.

En gång i veckan gör Brasiliens president Jair Bolsonaro en livesändning på sociala medier. Men i hans senaste sändning blev hans uttalanden för mycket för Youtube och Facebook, som valde att ta bort videon i efterhand.

I livesändningen påstod Bolsonaro att en brittisk studie ”antyder att personer som är fullvaccinerade mot covid-19 utvecklar aids mycket snabbare än väntat”. Den brittiska regeringen förnekar att det finns några rapporter som den Bolsonaro hänvisar till.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Den brasilianske presidenten är känd för att vara kritisk mot covidvaccinering och har själv fått mycket kritik för att han inte tar pandemin på allvar. Han har bland annat uppmanat sina landsmän att ”sluta gnälla” över viruset och att han blir uttråkad av virusfrågor.

Uppmanade folk att bryta mot regler

Bolsonaro har över 3,5 miljoner prenumeranter på sin Youtube-kanal men har nu blivit avstängd från att lägga upp nya klipp på en vecka. Videon där han kopplade samman aids och covidvaccinering har också plockats bort från hans Facebook. Det är inte första gången det händer. Tidigare har han, mot plattformens regler, uppmanat folk att bryta mot reglerna om att hålla avstånd.

Brasilien är ett av de länder i världen som har drabbats hårdast i världen av coronapandemin, med över 600 000 döda. Det är den nästa högsta dödssiffran i världen, efter USA. Bolsonaros inställning till pandemin har fått hård kritik, både från omvärlden men också internt i Brasilien. Bland annat har han beskyllts för folkmord av kritiker som menar att han inte tar coronaviruset på allvar. Tidigare dog 42 gravida kvinnor i veckan av viruset i Brasilien.

Jair Bolsonaro är inte vaccinerad och har inte heller några planer på att göra det i framtiden. Han har tidigare skojat om att vaccinet kan göra så att ”man förvandlas till en alligator”.