Hårda kritiken efter Aftonbladets avslöjande: Orimligt

Starka reaktioner på granskningen av toppadvokaten

Uppdaterad 2022-02-18 | Publicerad 2022-02-14

Aftonbladet har avslöjat hur advokat Neo Barstedt återkommande lurar domstolarna.

Granskningen har fått flera inom rättsväsendet att reagera – och nu höjs det krav på att systemet ska ändras.

– Det behövs en lagändring för att komma åt det här, säger Per Dackenberg på Riksrevisonen.

Advokat Neo Barstedt har vid upprepade tillfällen krävt och fått felaktiga utbetalningar från staten, avslöjar Aftonbladet.
Granskningen har väckt reaktioner inom rättsväsendet.

Domaren Peter Islander menar att det nuvarande systemet med kostnadsräkningar behöver förändras.

– Den här frågan har varit uppe under flera års tid. Varför behöver advokater inte redovisa mer utförligt? Svaret kan vara att om man har en advokattitel så förutsätts man följa de etiska reglerna. Det gör att utrymmet för den som ändå vill fuska blir större. Det behövs en bättre kontroll, men då är det möjligt att det krävs lagändringar.

Riksrevisionen larmar

Under 2020 betalade staten ut 3,3 miljarder i ersättning till advokater och andra rättsliga biträden.

En kostnad som ökat med 90 procent de senaste tio åren.

I sin granskningsrapport från förra året visade Riksrevisionen på stora brister i kontrollsystemet av pengaflödet och menade att den nuvarande hanteringen av ersättningarna kunde leda till att allmänhetens förtroende för rättsväsendet skadades.

Per Dackenberg på Riksrevisionen tycker att systemet med kostnadsräkningar behöver ändras.

– Det här är ett stort problem. Vi kan konstatera att tingsrätterna inte utövar en betryggande kontroll av de här ersättningarna. Det saknas i stort sett riktlinjer för hur en advokats arbetsinsatser ska bedömas. Vi anser att man behöver se över det. Det här är ett system som är 50 år gammalt, säger Per Dackenberg, som ledde Riksrevisionens granskning.
Enligt Dackenberg behöver regelverket för ersättningarna ses över ordentligt.

– Det här systemet är föråldrat. Regeringen måste göra något åt det här. Det skriver vi i rapporten. Regeringen måste se över hela systemet för hur man ska göra med ersättningar till advokater. Det behövs också lagändringar för att komma åt det här.

Ralf G Larsson, före detta hovrättspresident, tycker att det som framkommer i Aftonbladets granskning är allvarligt.

Ralf G Larsson.

Han säger att det är svårt att upptäcka systematiska oegentligheter med kostnadsräkningar eftersom man bara granskar enskilda fall.

– En domare eller en åklagare i ett visst mål kan reagera på en separat kostnadsräkning men de har inte någon större överblick. En advokat uppträder ju på många domstolar och många domstolar har dessutom flera olika avdelningar.

Kan inte jobba på tåg: ”lätt åksjuk”

Förra året fick Neo Barstedt närmare 2,5 miljoner kronor i ersättning för så kallad tidsspillan, alltså res- eller väntetid i samband med hans arbetsuppgifter.

Neo Barstedt drog in närmare 9,8 miljoner kronor som offentlig försvarare förra året.

I ett mål vid Göteborgs tingsrätt fick Barstedt över 170 000 kronor bara för sin uppgivna tidsspillan avseende tågresor mellan Stockholm och Göteborg.

Att han måste ha ersättning för all tid han åkt tåg uppgav Barstedt själv berodde på att han inte kunde jobba då han lätt blir åksjuk.

Åsa Nilsson var åklagare i det aktuella målet och hon tycker att systemet med tidsspillan måste ändras.

– Jag tycker det är orimligt att man inte skulle kunna sitta på tåget och jobba, säger Åsa Nilsson.

Domstolsverket ville under måndagen inte kommentera Aftonbladets granskning.
”Senast den 1 mars i år ska vi lämna en slutrapport till regeringen med förslag på åtgärder för att få en bättre kostnadskontroll. Vi avvaktar med kommentarer tills dess att rapporten är lämnad”, skrev kommunikatören Hannah Sturesson Ekeroos i en kommentar.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander ville inte heller kommentera granskningen:
– Att medier granskar Advokatsamfundets ledamöter är något vi välkomnar – advokaternas verksamhet ska tåla granskning. Jag har emellertid inte möjlighet att kommentera er granskning närmare i dagsläget eftersom det handlar om specifika omständigheter som kan bli föremål för prövning av disciplinnämnden.


Neo Barstedt utreds för bedrägeri – efter Aftonbladets granskning


Neo Barstedt vill inte svara på Aftonbladets frågor.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln