Kaos på Sös akutmottagning – patienter fick ligga på golvet

Sjukhuset ska spara in 300 miljoner

Uppdaterad 2022-02-09 | Publicerad 2022-02-08

Patienter får vänta i mer än tolv timmar på att få träffa läkare. Sjuka tvingas ligga på golven i korridorerna när britsarna är slut.

Läget på Södersjukhusets akutmottagning är kaotiskt.

– Det blir lite krigssjukvård, säger en akutläkare.

Södersjukhuset

Larmen om den extrema överbelastningen på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm har varit flera.

Klockan 00.33 under natten mot tisdagen var patientantalet 134. Av dem hade 79 personer ännu inte fått hjälp av en läkare.

21 av de som sökte vård var orangemarkerade, vilket innebär att de måste få träffa läkare inom 15 minuter enligt personalens bedömningssystem.

”Ingen patientsäkerhet”

Många saknade britsar och flera patienter låg på mottagningens golv.

– De ligger överallt. Det blir lite krigssjukvård när det blir så här många patienter. Det är ingen patientsäkerhet, sa en läkare på akuten som vill vara anonym.

Den patient som väntat längst vid midnatt hade suttit på akutmottagningen sedan 08.24 på måndagsmorgonen.

– Om vi har 50 patienter på en gång går det bra. Nu är inflödet av patienter mer än det dubbla på en gång, säger Clara Strömberg, överläkare på akutmottagningen på Sös samt fackordförande för Saco.

Hinner inte hjälpa patienter till toaletten

Förutom att en hel del patienter kommer in med akuta åkommor, extrem smärta och olika frakturer, finns det också många äldre personer som behöver hjälp.

– När trycket är högt och personalstyrkan liten är det omöjligt att hjälpa patienter som inte kan gå själva till toaletten, eller ge vatten och mat till dem som väntat länge. Man springer bara omkring och försöker släcka bränder, säger Clara Strömberg.

– Om en patient har väntat i över tolv timmar på akuten kan det hända väldigt mycket. Det värsta scenariot är att någon inte klarar det, att patienten kraschar och dör.

Kräver en beredskapsplan

Trots att Södersjukhuset är i förstärkningsläge finns det nästan inga åtgärder att ta till när patientinflödet är extremt högt.

Sös styr inte om ambulanser till andra sjukhus och personalen kan inte hänvisa patienter till andra sjukhus. Det enda alternativet är att ringa in extra personal, som för det mesta redan jobbat otaliga övertidstimmar.

– Det blir ett moment 22. Det måste finnas en beredskapsplan, vi måste anställa mer personal och vi måste öppna fler avdelningar. Men i dagsläget har sjukhuset fortfarande ett sparbeting på 300 miljoner kronor. Det är en omöjlig ekvation, säger Clara Strömberg.

Larmade om situationen för två år sedan

Clara Strömberg säger att akutmottagningen hade ett liknande inflöde av patienter i januari och februari 2020, alltså innan pandemin slog till mot Sverige. Redan då slog personalen larm till sjukhusledningen.

Clara Strömberg, överläkare på Södersjukhuset.

Men två år senare har situationen för vårdpersonalen inte förbättrats.

– Det är det vanliga inflödet med patienter som adderats med patienter som även söker hjälp för covid. Per dygn handlar det om 40 till 50 patienter med covidrelaterade symtom, säger Clara Strömberg.

Oro inför lättade restriktioner

Att restriktionerna lättas på onsdagen möts inte enbart med lättnad – hos vårdpersonalen gror en oro inför hur situationen på sjukhusen kommer bli under de kommande veckorna.

Enligt Clara Strömberg är det framför allt ovaccinerade personer som behöver sjukhusvård för covid-19 nu.

– För oss har situationen inte lugnat sig och vi har en klump i magen. Vi har fortfarande ett stort antal covidpatienter inlagda, även fast omikronvarianten sägs vara mildare. Man hoppas ju bara att alla vaccinerar sig nu, säger Clara Strömberg.

”Måste börja fördela om patienterna”

Samtidigt ser läget på andra sjukhus i Stockholm helt annorlunda ut.

På akuten i Danderyd ligger drygt 100 patienter, i Huddinge knappt 70 och på Nya Karolinska i Solna 9.

Den anonyme akutläkaren på Sös som Aftonbladet pratar med suckar.

– Man måste börja fördela om patienterna. Hur kan man bygga ett miljardprojekt och låta dem ha 9 patienter, och så har vi 140 på den här akuten?

Under samtalet går läkaren förbi patienter i korridorerna. Vid ett tillfälle stannar hen upp och ställer några frågor till person som har ett sår i foten.

När Aftonbladet pratade med akutläkaren sent på måndagskvällen hade Sveriges partiledare nyss debatterat klimat och kriminalitet i TV4.

– När TV4 släckte ner sina lampor hade politikerna gärna fått ta sig hit och debattera.