Nataliyas familj skickas 93 mil norrut: ”Samhällsekonomisk idioti”

Publicerad 2022-07-14

Den första juli tog kommunerna över ansvaret för skyddsbehövande från Ukraina.

Det drabbar ukrainska Nataliya och hennes familj som måste flytta från Österåker till Boden – trots att båda föräldrarna har fått jobb.

– Nu behöver jag igen be om hjälp med ersättning, jobb och ny skola för barnen. Vi har redan gjort så mycket men nu börjar det om från början igen, det är konstigt, säger Nataliya Tarkhanova.

Nataliya Tarkhanova ber mig prata lite långsammare när jag ställer frågorna. Hon har lärt sig nästan helt flytande svenska på bara några månader efter att hon, hennes man och deras fyra barn flydde från hemstaden Kiev till Sverige i mars.

– Jag jobbar som vikarie på en förskola och min man jobbar som byggare på ett svenskt företag här i Österåker, säger hon.

Familjen fick bo i en sommarstuga i Österåker i några månader, men behövde flytta ut från den i början på juli. Nu har de fått låna en lägenhet av en familj på semester, men där kan de bara stanna i en vecka.

– Om inget händer så måste vi flytta till Boden den 14 juli, säger Nataliya Tarkhanova.

Familjen för ett år sedan i Kiev.

2015 ska inte upprepas

Efter en lagändring den första juli i år, är det nu kommunerna och inte Migrationsverket som ansvarar för boende åt ukrainska krigsflyktingar.

Varje kommun har tilldelats en siffra för hur många ukrainska flyktingar de ska ta emot. Österåker ska ta emot 81 stycken.

Fördelningstalen har enligt Migrationsverket bestämts genom att bland annat ta hänsyn till befolkningsstorleken i varje kommun och vilka förutsättningar som finns på respektive arbetsmarknad.

Tanken är att 2015 års flyktingkris ska undvikas på det här sättet då fördelningen av flyktingar den här gången ska bli jämnare.

Men innan fördelningen kan påbörjas, ska de ukrainare som behöver hjälp med boende flytta till Migrationsverkets boenden, som ofta ligger i norra Sverige.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Didzis Melbiksis, presskommunikatör på Migrationsverket, att boendet som familjen nu ska bo på är tillfälligt och att ”var i landet det blir beror på var det finns lediga platser”.

”Vi tycker att det här hemskt utifrån ett barnperspektiv. Vi vill självklart ha kvar de familjer som börjat rota sig och fått jobb”, säger Kristina Eineborg på Österåkers kommun.

Kommunen ville ha kvar Nataliya

Kristina Eineborg är näringslivs- och utvecklingsdirektör på Österåkers kommun och tycker att det är viktigt att fördelningen mellan kommunerna blir jämn. Dock riktar hon hård kritik mot sättet som det görs på.

– Att en familj ska flytta, som i det här fallet från Österåker till Boden och sedan kanske tillbaka till Österåker är samhällsekonomisk idioti.

Till saken hör att kommunen redan har lägenheter tillgängliga för de 81 som ska komma till kommunen, men de måste vänta på besked från Migrationsverket om vilka flyktingar det är som skickas till Österåker.

Enligt Kristina Eineborg har nästan 300 ukrainare bosatt sig i kommunen genom eget boende, av dem har många bott i sommarstugor.

Nataliya Tarkhanova och hennes man är två av dem som har fått hjälp av kommunen med att hitta jobb. Kristina Eineborg tycker det är ”korkat” att skicka iväg personer som dem.

– Vi tycker att det här hemskt utifrån ett barnperspektiv. Vi vill självklart ha kvar de familjer som börjat rota sig och fått jobb.

Nataliya Tarkhanova och hennes familj har redan flyttat flera gånger sedan de kom till Sverige.

Ännu en flytt

Nataliya Tarkhanova och hennes familj har redan flyttat flera gånger sedan ankomsten till Sverige. Att de nu behöver flytta en gång till tycker Nataliya Tarkhanova är synd.

– Barnen är så trötta på att resa och flytta hela tiden. De hittar nya kompisar och sedan måste de säga hejdå och hitta nya kompisar igen, det är jättesvårt för dem, säger hon.

Hennes fyra barn är 17, 14 och 10 år gamla. De två yngsta är tvillingar. Alla fyra började skolan innan sommarlovet tog vid.

– Migrationsverket säger att de inte kan göra någonting, de förstår att det är lite hemskt. Inte heller kommunen kan göra något. De vill hjälpa men de kan inte.

Hon är trots allt väldigt tacksam över stödet som familjen har fått sedan de kom till Sverige.

– Kommunen har hjälpt oss jättemycket med att hitta jobb och de har organiserat många möten för ukrainska flyktningar. Men nu säger de att vi måste åka till Boden.

– Det enda jag vet är att det ligger långt borta. Svenska människor hjälper så mycket, men ibland så kan de inte hjälpa, säger Nataliya Tarkhanova.

”Det enda jag vet är att det ligger långt borta” , säger Nataliya Tarkhanova om flytten till Boden.

Vill sprida ut ukrainarna

Under våren aktiverades EU:s massflyktsdirektiv på grund av kriget i Ukraina.

Det innebär att personer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige, och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

För närvarande bor ungefär 10 000 skyddsbehövande från Ukraina i Migrationsverkets anläggningsboenden på olika orter eller i tillfälliga boenden som drivs i kommunal regi.

– Kommunerna delar på ansvaret och får bättre möjligheter att planera mottagande, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket i ett pressmeddelande.

På Österåker kommuns kritik mot att personer från Ukraina som fått jobb nu ska flytta bort svarar Didzis Melbiksis på Migrationsverket att man ”alltid följer gällande lagstiftning”, och att den nya lagen skapar ”bättre förutsättningar att ta emot dem som fått skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet”.

Enligt dem ger det här bättre förutsättningar för kommunerna att planera mottagandet av skyddsbehövande. Österåker kommun skulle dock redan nu kunna ta emot de personer som tilldelas kommunen.

– Boenden har vi. Det vi väntar på är att migrationsverket ska göra en anvisning till oss, säger Kristina Eineborg.

Lägenheten har klarat sig

Hur länge Nataliya Tarkhanova och hennes familj ska stanna i Boden är det ingen som vet.

– Migrationsverket har sagt att de ska prioritera så att barnfamiljer ska få flytta före den 15 augusti när skolorna börjar. Men det är inte många veckor kvar tills dess, och vi har inte fått några besked ännu, säger Kristina Eineborg.

Hur framtiden för Nataliya Tarkhanova och familjen ser ut efter kriget vet de ännu inte. Några vänner till dem har varit och tittat till deras lägenhet i Kiev och sagt att den klarat sig än så länge.

Familjen lämnade kvar nästan alla sina saker i Ukraina och tog bara med sig några ryggsäckar då de flydde.

– Vi är rädda för att åka tillbaka nu. Vi får se senare hur det blir, avslutar Nataliya Tarkhanova.

Följ ämnen i artikeln