Rekordsmitta i Pajala efter hockeyturnering och religiösa sammankomster

Uppdaterad 2021-10-09 | Publicerad 2021-10-08

Coronasmittan ökar rejält i Pajala.

Bakom utbrotten ligger en hockeyturnering – och tre religiösa sammankomster.

– Det är jättetråkigt när sånt här händer, säger Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Pajala har tidigare under pandemin haft relativt få coronafall. Men de senaste veckorna har smittspridningen ökat i kommunen.

Utbrottet startade den 1 september efter en hockeyturnering. Sedan dess har 110 personer smittats.

Det motsvarar 1 procent av befolkningen, eller mer än var hundrade Pajalabo.

– De som var och kikade på turneringen förmådde helt enkelt inte att hålla distans. Därefter har det spridits bland ungdomar på skolorna och i sociala sammanhang och sedan till deras föräldrar, säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Religiösa sammankomster bakom smittspridning

Förra veckan rapporterade Pajala in det högsta antalet coronafall hittills under pandemin. De senaste utbrotten har kunnat spåras till tre religiösa sammankomster, vilket NSD var först med att rapportera om.

– På de religiösa sammankomsterna handlar det inte om vaccinovilja. Däremot var det många människor på mötena och det finns alltid en risk för spridning vid sådana sammankomster, säger Anders Nystedt.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten.

Smittskyddsläkaren vill inte gå in på vilken eller vilka församlingar det handlar om, men säger att spridningen framför allt skett under gudstjänster.

– Det är viktigt att man tänker på att vara försiktig och uppmärksam på symtom efter en sammankomst med många människor. Alla som varit på mötena ska veta att de kan ha blivit exponerade, säger han.

Kyrkoherden: Inte under gudstjänsterna

Peder Jonson, kyrkoherde i Pajala församling, säger att smittspridningen skett inom kyrkans lokaler, men inte under de vanliga gudstjänsterna.

– Våra gudstjänster kan det absolut inte vara, det skulle ha märkts för länge sedan om utbrotten skett här. Så många deltagare har vi inte på plats samtidigt, säger han.

På vägen mot Pajala.

– Det är en stor kyrka och vi glesar ut våra deltagare. De flesta av våra gudstjänster är dessutom webbsända.

Vad det är för gruppering som anordnat sammankomsterna har han inte kännedom om.

– Det är en annan gruppering som vi inte styr över, säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med medlemmar i Pajalas församling. Inte heller de vet var smittspridningen kan ha skett.

Kris inom vården – många sjukanmälda

På torsdagen meddelade Region Norrbotten att primärvården i Pajala drabbats hårt av smittan. På grund av egen sjukdom eller sjukdom inom familjen är många av de anställda på kommunens hälsocentral frånvarande.

– När det blir en stor smittspridning i ett litet samhälle får det stor påverkan för allt, även vården. Nu säkrar vi det akuta omhändertagandet och koncentrerar vården till hälsocentralen, vi omstrukturerar inom verksamheten för att kunna hantera nuläget säger Birgitta Engrund-Sohlberg, verksamhetschef på Pajala hälsocentral, i ett pressmeddelande från regionen.

Alla som behöver slutenvård kommer få det, men en del patienter kommer transporteras till Gällivares sjukhus.

– Jag vill vara tydlig med att vi gör den här tillfälliga neddragningen enbart på grund av det ansträngda läget. Så snart vi har möjlighet kommer vi att öppna alla platser igen, säger Birgitta Engrund-Sohlberg.

”Lev som innan restriktionerna släppte”

För att få stopp på spridningen bör man leva som före den 29 september, då restriktionerna släppte, säger Anders Nystedt:

– Om man tar ett steg tillbaka kommer man se att antalet fall kommer minska igen. Man kan tänka på att inte träffas i stora grupper, tvätta händerna, ses utomhus och stanna hemma om man känner symtom.

Han säger också att vaccintäckningen i Pajala, där det i kommunen bor cirka 6 000 människor, är högre än riksgenomsnittet. Däremot har regionen sett att vaccintäckningen är lägre bland dem som bor långt ute på landsbygden, jämfört med de som bor i de tätbebyggda områdena.

– Det kan handla om att det är en liten tröskel att gå in och boka tid. Många bor också flera mil från centralorten. Då kan man inte bara åka in och vaccinera sig under en kafferast direkt. Vi måste försökta göra det enklare att vaccinera sig, helt enkelt, säger Anders Nystedt.

Fram till och med vecka 38 hade 86 procent av invånarna i Pajala, födda 2005 eller tidigare, fått minst en dos covidvaccin och nästan 80 procent hade fått två.
 

ANNONS