Myskoxen Sam skapar oro – boende ansöker om skyddsjakt

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-30

Myskoxen Sam ställer till det i Härjedalen.

Nu har en boende ansökt om tillstånd att skjuta honom.

– Jag har ingen aning vad vi kommer landa i. Ansökan har kommit in och den måste handläggas, säger Martin Bergwall på Länsstyrelsen.

I mitten av augusti dök myskoxen Sam upp i byn Ljusnedal i Härjedalen.

Sam har lämnat sin flock på fjället och misstänks nu vara på jakt efter en hona att para sig med.

Men Sam spanar inte bara efter kor i byns hagar – han sätter också skräck i Ljusnedals invånare. Nu har en boende i området ansökt om skyddsjakt på myskoxen.

Länsstyrelsen har ännu inte fattat beslut om förfrågan ska beviljas eller inte.

– Jag har ingen aning vad vi kommer landa i. Ansökan har kommit in och den måste handläggas. Det är ett svårt ärende och det finns inte så värst mycket kunskap om myskoxar i Sverige, säger Martin Bergwall, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.

Sam skapar oro i byn

Till en början strök Sam främst omkring bland byns kohagar, men med tiden har han blivit allt mer orädd, enligt den person som ansökt om skyddsjakt.

Myskoxen Sam.

”I mörkret är det riktigt obehagligt att ens gå till och från bilen, då myskoxen kan stå alldeles runt knuten”, står det i skyddsjaktsansökan.

”Många i byn, särskilt äldre, törs inte ge sig ut på promenad”, står det också.

– Myskoxen befinner sig där han befinner sig eftersom det finns kor i närheten. Den enda egendom som han hittills förstört är ett stängsel. Men han skapar oro genom att han rör sig i bebyggelse, nära hus och nära människor, säger Martin Bergwall.

Andra bortsprungna myskoxen i länet på kort tid

Det är inte heller första gången en myskoxe är ute och vandrar på det här viset i samhället.

Förra året strök myskoxen Brutus omkring i Bergs kommun i Jämtland. Efter många skrämselförsök, som inte gav några resultat, beslutade polisen och Länsstyrelsen tillslut om att söva ner Brutus och flytta honom till Myskoxcentrum i Härjedalen.

Frågan är om Sam kan gå samma öde till mötes.

– Den förra myskoxen flyttades på polisens initiativ. Vi samarbetar med polisen även i detta ärende, säger Martin Bergwall.

Boende i området har ansökt om skyddsjakt på myskoxen Sam.

Följ ämnen i artikeln