Experter: Deltavarianten av coronaviruset är största hotet i vinter

Publicerad 2021-10-22

Delta plus, en ny variant av coronaviruset, sprids nu i Storbritannien.

Men svenska experter menar att det snarare är den ursprungliga deltavarianten man ska oroa sig för i vinter.

– Den ställer till med jättemycket problem. En ny våg kan komma utan att vi blandar in delta plus, säger Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet.

Det har gått tre veckor sedan Sverige öppnade upp men ännu syns ingen oväntad ökning av antalet coronasmittade. Men det är ännu för tidigt att blåsa faran över, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell och andra experter.

Samtidigt väcker det allvarliga covidläget i Storbritannien – som både öppnade upp före Sverige och började vaccinera befolkningen tidigare – frågor om det är dit vi är på väg.

Fortfarande är det deltavarianten av coronaviruset som dominerar, både i Sverige och Storbritannien. Men ytterligare en mutation av delta, kallad delta plus, oroar brittiska forskare.

Experterna menar att det är den ursprungliga deltavarianten som kommer att vara det största orosmolnet i vinter.

Spridningen av delta plus, eller AY.4.2 som den heter, tog fart i juli och upptäcktes i Indien och spreds därefter snabbt i först Storbritannien och sedan i övriga Europa.

Men varken Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet, eller Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, tycker att man behöver oroa sig för delta plus – trots att den sannolikt redan nått Sverige.

– Finns det i närområdet är det bara en tidsfråga innan den är här. När alfa och delta kom blev det en explosion av smittofall ganska direkt.

– Delta plus har haft fyra månader på sig och har bara kommit upp i 6–8 procent av antal fall. Därför behöver man inte oroa sig för denna varianten, säger Farshid Jalalvand.

Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet.

Bör oroa oss för ursprungliga deltavarianten

Istället är de båda experterna rörande överens om att det är den ursprungliga deltavarianten vi bör oroa oss för inför vinterhalvåret.

– Delta står för nästan 100 procent av alla covidfall, den är helt dominerande här och ställer till med jättemycket problem. Hade inte delta funnits hade vi antagligen inte behövt oroa oss för någonting nu. Delta är också ett av argumenten för att det kan bli en tuff vinter. En ny våg kan komma utan att vi blandar in delta plus, säger Farshid Jalalvand.

– Ingen vet hur vintern kommer att bli, det är en enorm utmaning. Men vad vi vet är att vi ännu inte nått flockimmunitet eftersom folk fortfarande dör, säger Lennart Svensson.

Hur ska vi göra för att se till att smittotalen inte stiger?

– Jag hade känt mig mer bekväm och säker om alla över 65 får en tredje dos sex månader efter sin andra dos. Tack och lov är smittspridningen relativt låg nu men tredubblas det blir det problem. Då skulle en person som är 70 år och fullvaccinerad som träffat en smittad person kunna bli allvarligt sjuk, säger Farshid Jalavand.

Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet.

”Kommer aldrig kunna vaccinera bort viruset”

Lennart Svensson håller med om att en boosterdos är viktig för äldre personer och de med nedsatt immunförsvar.

– De måste få en extra dos. Med den dosen förlänger vi skyddet med ungefär ett år. Frågan är hur länge vi ska hålla på med vaccinering.

– Vi kommer aldrig att bli av med det här viruset och aldrig kunna vaccinera bort det. Med all säkerhet kommer viruset bli snällare och orsaka mildare sjukdom, men vi vet inte hur lång tid det kommer att ta.