Två gängkriminella män anhållna i Eskilstuna

Jesper Karlsson/TT

Publicerad 2021-10-16

En skottlossning har inträffat i Eskilstuna. Arkivbild.

Flera skott avlossades mot en fastighet i Eskilstuna under fredagskvällen.

Två män i 25-årsåldern, med kopplingar till kriminella nätverk, har anhållits misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott.

Polisen larmades vid 22.30-tiden.

– Vi fick flera samtal om skottlossning och skickade en patrull till platsen. Vi kunde inte hitta någon skadad person, vare sig där eller som hade inkommit till sjukhus. Däremot har vi gjort fynd så att vi kan bekräfta att det har varit en skottlossning, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen.

Några minuter efter att patrullen var på plats fick polisen syn på en moped med två personer som misstänktes ha med skottlossningen att göra. Efter att polisen följt efter dem någon minut föll mopedisterna omkull och började springa från platsen, men de båda kunde gripas strax efter.

Två anhållna

Efter förhör anhölls männen under natten, skäligen misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

De anhållna männen skadades i olyckan som skedde i samband med förföljandet – en skadade huvudet och en skadade ett ben.

Polisen har tagit männens kläder och telefoner, samt den moped de färdades på, i beslag. Ytterligare beslag som gjorts och spår som säkrats vill polisen inte kommentera.

I torsdags eftermiddag hittades en man i 20-årsåldern skottskadad i närheten av en skola i Eskilstuna, inte långt från området där fredagens skottlossning skedde. Mannen fördes till sjukhus och opererades akut för sina skador, som däremot inte beskrevs som livshotande.

Ytterligare två personer, en man i 20-årsåldern och en minderårig tonåring, var närvarande när mannen sköts men ska inte ha skadats.

– Rättsläget nu är därför att vi utreder det som tre mordförsök och grovt vapenbrott, sade Eskilstunas lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist på fredagen.

Kända av polisen

Det finns inga tydliga kopplingar mellan de senaste dagarnas händelser, enligt polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

– Men det här med kopplingar mellan olika typer av så här grova våldsbrott, som har inträffat, tittar vi särskilt på.

Männen kan kopplas till organiserad brottslighet, bekräftar polisen.

– De anhållna männen är kända av polisen som aktiva våldsaktörer inom kriminella nätverk i Eskilstuna, säger lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist vid en presskonferens på lördagen.

Männen är dömda för narkotikabrott och den ena även för grovt vapenbrott.

Polisen vill inte kommentera om den man som hittades skadad i torsdags har någon koppling till organiserad brottslighet.

Det råder ökad närvaro på vissa platser i Eskilstuna sedan i skjutningen i torsdags. Den inriktningen ligger kvar, enligt polisen.