Åklagarens trumfkort: Brödernas film inifrån bilen

Lett till debatt om romsk hederskultur: ”Det som hänt är fruktansvärt”

Uppdaterad 2022-08-05 | Publicerad 2022-08-04

Livesändningar på Facebook är en viktig bevisning för åklagaren.

Efter den dödliga påkörningen sa sönerna vad de ska ha gjort och var det ska ha skett, i en inspelning inifrån bilen.

– Det ingår i bevisningen, och den har jag också åberopat under häktningsförhandlingen, säger kammaråklagare Hediye Kurt.

I lördags rammades en kvinna och en man, båda i 40-årsåldern, av en bil på en gångbana på Hisingen i Göteborg. Kvinnan dog av sina skador.

Dådet föregicks av hot i sociala medier, vilket GP och Expressen tidigare rapporterat.

Kvinnan hade tidigare lämnat sin man. I livesändningar på Facebook bemötte hon den ryktesspridning som uppstått mot henne kring detta.

De häktade sönerna är 22 och 17 år gamla. En av dem hade kommenterat sin mammas livesändning.

Hade livesändning om kvinnan

Sönernas farmor och farfar, som häktats misstänka för grovt skyddande av brottsling, har också varit aktiva på Facebook.

Kommentarer till en av kvinnans livesändningar.

En av dem har kommenterat kvinnans livesändning med ”sluta nu”, ”nu ska du få”. De har också haft en egen livesändning som kretsat kring kvinnan.

Polisens it-enhet arbetar just nu med den digitala bevisningen, uppger kammaråklagare Hediye Kurt.

– Vi försöker säkra all bevisning. Även i form av videoinspelningar och Facebook-livesändningar.

”De låg livlösa på gatan”

De två sönerna som misstänks för dådet publicerade under lördagen en film på Facebook där en av dem pratar uppjagat om vad som just hänt.

– Vi körde rakt över NN och NN. Så gör vi.

Sonen, som i klippet växlar språk mellan svenska och romani, benämner gatan där personerna blivit påkörda.

– De låg livlösa på gatan efter att jag var klar med dem /.../ Låt vem som helst testa sig med oss nu. Så ska de få se vad vi gör.

– Alla som kommer i våran väg får äta upp det.

I filmen syns att bilens vindruta är delvis krossad. När sonen parkerat går han ut och visar skador på karossen.

Fokus på hedersmotivet

Sönernas film åberopades som bevisning under häktningsförhandlingen, uppger åklagaren för Aftonbladet. Tidigt uppgavs att brottet kan vara hedersrelaterat, och det är fortfarande huvudspåret.

– Vi utreder det, vi har fokus på det. Det är det som jag kan säga, säger Hediye Kurt.

En blomma och ett ljus syns på platsen där kvinnan föll offer för attacken.

Den äldre släktingen, pojkarnas farfar, häktades även på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot. Detta ska enligt åklagaren ha skett mellan 1 juli och 30 juli.

– Det är någon gång under den perioden som hotelserna har uttalats. Vi kan inte närmare precisera det i nuläget.

Kan det bli aktuellt med fler gripanden?

– Det får utredningen utvisa. Om det blir aktuellt så gör vi det. Vi agerar utifrån de uppgifter som vi får fram, säger kammaråklagare Hediye Kurt.

Samtliga inblandade nekar till brott.

Den skadade mannen är i 40-årsåldern och sades inledningsvis ha skadats allvarligt. Mannens målsägandebiträde vill inte uttala sig närmare om fallet.

– Vad jag kan säga är att det är en fruktansvärd händelse. Men jag kan inte ge några andra kommentarer, med tanke på att det pågår en förundersökning, säger advokat Mattias Gilborne Augustson.

Platsen på Hisingen där påkörningen skedde.

Lett till stor debatt

Att de inblandade är romer har lett till en debatt om hederskultur inom folkgruppen. En anhörig till den mördade kvinnan har sagt till Expressen att det tidigare ägt rum en romsk rättegång, en så kallad romani kris, mot en man som kvinnan haft en relation med.

– Det finns en liten minoritet som lever efter romani kris, och det förnekar jag inte att det existerar. Men tyvärr skadar det hela gruppen, säger Abedin Denaj, som är ordförande i Gävles romska förening.

Romer, som är en av Sveriges fem nationella minoriteter, är en heterogen folkgrupp som inte går att dra över en kam, menar Abedin Denaj.

– De flesta romer lever ett liv utan hederskontext, där man får ha den pojkvän eller flickvän man vill. Man vill inte ha det här systemet, utan man betraktar det som galet och förlegat. Det som hänt är ju fruktansvärt, otroligt tragiskt, säger Abedin Denaj.

”Vissa vill inte förändras”

Abedin Denaj, ordförande i Gävles romska förening.

Efter händelsen i Göteborg har Abedin Denaj noterat en mycket aggressiv ton gentemot romer i tidningarnas kommentarsfält och i sociala medier.

– En sån här händelse spär på de fördomar som redan finns mot romer. Konsekvenserna kan vara väldigt allvarliga i form av att yngre romer inte vågar vara öppna med sin romska identitet, något som redan är ett stort problem.

För att komma tillrätta med hederskultur i samhället tror Abedin Denaj att det behövs kunskapshöjande insatser i skolan och på fritidsgårdar, exempelvis.

– Jag tror inte alltid man förstår att det är en hederskultur som man lever efter. När jag var yngre visste jag inte ens vad det var, förrän jag blev äldre och läste på. Är man medveten om vad en hederskultur är för något kanske man vågar ifrågasätta sina egna handlingar.

– Sen tror jag också att vissa vill inte förändras, vissa vill bara leva enligt det. Det är en komplex fråga, säger Abedin Denaj.

Följ ämnen i artikeln