Annie Lööfs besked: Stödjer inte regering där V ingår

Upprepar kravet på Magdalena Andersson

Publicerad 2022-08-12

Magdalena Andersson (S) ser ut att få svårt att få ihop ett regeringsunderlag efter valet.
V-ledaren Nooshi Dadgostar kräver ministerposter.
Men det är fortfarande ett rött skynke för Annie Lööf:
– Det är inte ett regeringsdugligt parti, säger Centerpartiets ledare.

Det är knappt en månad kvar till valet – och frågan om vilket eller vilka partier som kommer styra landet hänger löst.

De två mest troliga kandidaterna till statsministerposten i höst är Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M).

Annie Lööf.

Centerpartiet, som spelade en nyckelroll för att släppa fram den nuvarande regeringen, stänger inte dörren för någon av dem.

– Vi kan tänka oss att fortsätta att samarbeta med Socialdemokraterna – om politiken är lutad mot mitten. Vi kan tänka oss att samarbeta med Moderaterna – om de släpper sitt samarbete med SD, säger Annie Lööf till Aftonbladet.

I nuläget ser det dock ut att kunna bli tufft för Magdalena Andersson att försöka bygga regeringsunderlag. V-ledaren Nooshi Dadgostar har sagt att ett krav för att släppa fram en S-ledd regering är att hennes parti får ministerposter.

– Ju längre den här mandatperioden gått desto mer uppenbart har det blivit att vi inte kan hålla ihop det här om vi inte sitter i en regering, säger hon till Expressen.

Och det skulle sätta stopp för att C skulle stödja en S-ledd regering. För Annie Lööf är Vänsterpartiet i en regering otänkbart:

– Nej. Vänsterpartiet har aldrig suttit i en regering i Sverige och det finns en anledning till det, säger hon.

– Jag ser inte att de kommer sitta i en regering i framtiden heller.

C-ledaren tar bland annat upp de uppmärksammade PKK-flaggorna som vajade framför scenen när Nooshi Dadgostar talade under årets Almedalsvecka.

– Det är inte ett regeringsdugligt parti.

Samtidigt har flera källor inom Centerpartiet uppgett till Aftonbladet att partiet förbereder sig för att för att sitta i en regering med Socialdemokraterna efter höstens val och att det är ett ”realistiskt scenario”.

– Inför varje val gör vi äntringsförberedelser och det gör vi även inför det här valet, svarar Annie Lööf på frågan om uppgifterna stämmer.

ANNONS