SD-kandidatens vaccinoro: ”Lagras i äggstockar”

Källhänvisar till hemsida skapad av antivaxxare

Publicerad 2022-09-09

I ett mejl påstod riksdagskandidaten Elsa Widding (SD) att vaccin mot covid-19 skulle kunna överföras mellan människor, och att det skulle vara ”uteslutet” att ha sex med en vaccinerad.

När Aftonbladet ställer frågor om påståendet förnekar hon det först, ändrar sig sedan och beklagar formuleringarna – för att därefter återigen väcka tvivel kring vaccinet.

– Just nu känns det lite onödigt att ta sprutor om man inte har något problem, vi får väl avvakta lite och se, säger hon.

Sverigedemokraternas Elsa Widding står på plats 13 på partiets riksdagslista. Under den senaste mandatperioden har SD haft totalt 61 ledamöter i riksdagen, vilket innebär att Widding är nästintill garanterad en stol i plenisalen efter valet nu på söndag.

Därmed kommer hon med största sannolikhet vara en av de 349 ledamöter som fattar beslut om Sveriges framtid de kommande fyra åren.

Elsa Widding är en profilerad klimatdebattör, och har ifrågasatt FN:s klimatpanel IPCC:s modeller och beräkningar, och sagt att dessa ”överskattar uppvärmningen och triggar politiker att fatta felaktiga beslut”.

Hon har också författat boken ”Klimatkarusellen”, där hon skriver om att det saknas vetenskapligt stöd för klimatförändringarna och att frågan om klimatet har ”utvecklats till en miljardindustri”, enligt Expressen. Hon driver en YouTube-kanal med samma namn.

Sverigedemokraterna har utsett henne till särskild utredare för att analysera vilka politiska insatser som är effektiva för att skapa ett tillförlitligt system för energiförsörjning.

Påstod att vaccin lagras i äggstockar

Aftonbladet har tagit del av en mejlkonversation från juni 2021, där Widding var med i planeringen av en tillställning.

I mejlet hävdar hon att det kommer larmrapporter varje dag om hur skadligt spikproteinet i vaccinet mot covid-19 är, och att det skulle lagras i äggstockar, mjälte och benmärg. Hon skriver att det är oklart hur det överförs mellan människor, och att ha sex med någon som är vaccinerad skulle vara uteslutet.

När Aftonbladet i slutet på förra veckan intervjuade Elsa Widding påstod hon först att hon inte minns att hon skrivit mejlet.

– Det kom så jäkla mycket larmrapporter där ett tag, jag kan inte överhuvud taget komma ihåg att jag har skrivit det där. Jag måste i så fall varit jäkligt skärrad för någonting, sa hon då.

”Fan aldrig skrivit”

På frågan om hon påstått att man inte skulle ha sex med någon som är vaccinerad hävdade hon bestämt att hon inte uttryckt sig så.

– Det har jag fan aldrig skrivit, alltså jag förstår inte. Det kan jag tala om för dig rakt av, jag skulle inte tänka tanken att det skulle spela någon som helst roll. Absolut inte.

Hon ställde sedan flera motfrågor kring hur vaccinet faktiskt fungerar.

– Tror du att det stannar i armen eller tror du det inte? Jag vill bara veta om du tror det? Det var nämligen det vi fick veta från början, och jag är inte så säker på att det stannar i armen. När jag vaccinerade mig fick jag reda på att det skulle stanna i armen, sen har det visat sig att det nog stannar nog inte i armen, men det är många i Sverige som fortfarande säger att det stannar i armen. Det är självklart viktigt att vi får veta hur det är med den saken. Stannar det i armen - eller vandrar det vidare?

Elsa Widding (SD).

”Lite onödigt att ta sprutor”

Elsa Widding poängterade även att hon i dag är tacksam för att vaccinet kommit, vilket har gjort att äldre och sköra åter kan komma ut i samhället.

Hon uttryckte också att hon har varit orolig under pandemin, och att hon fortfarande tycker att man ”inte bör ta sprutor i onödan”.

– Vi får följa utvecklingen och se hur det går, vad man kommer fram till. Det är ju inte alls självklart. Just nu känns det lite onödigt att ta sprutor om man inte har något problem, vi får väl avvakta lite och se, säger hon.

Ångrar sig: ”Cirkulerade motstridiga uppgifter”

Strax efter intervjun skickar Widding sms till Aftonbladet och hävdar att hon inte har någon ”konstig inställning” till vaccin.

Men efter helgen återkommer Elsa Widding via Sverigedemokraternas pressavdelning med nya besked. Hon förklarar att hon nu kommer ihåg att hon skrivit mejlet, och att hon likt många andra, varit orolig under pandemin.

– Mejlen i sig är tagna från privata konversationer i mitten av 2021 när vaccinet var nytt och det cirkulerade många motstridiga uppgifter om långsiktiga effekter. I dag är kunskapsläget ett helt annat och min farhåga kring sex med vaccinerade var olycklig och överdriven. Jag beklagar det.

Hänvisar till hemsida skapad av antivaxxare

Dagen efter kommer en ny vändning från Elsa Widding.

Hon mejlar då en lista på 17 länkar och fyra dokument.

”Ytterligare några referenser som fått mig att funder över hur många sprutor man egentlige ska ta”, skriver hon i mejlet.

Några av länkarna leder till rapporter från Lunds universitet och Pfizer, men flera andra leder till mer ifrågasatta hemsidor.

Två av publikationerna hon skickar är undertecknade av Sucharit Bhakdi, en pensionerad thailändsk mikrobiolog, som under 2020 och 2021 anklagats för att ha bidragit till att sprida desinformation om pandemin. Han har bland annat hävdat att vaccin mot covid-19 skulle decimera världens befolkning, enligt USA Today. 

I listan fanns också en hemsida som heter Openvaers. Enligt Logically, ett företag som är specialiserat på att analysera och bekämpa desinformation, anlitat av bland annat The Guardian, är Openvaers en hemsida som startats av en amerikansk antivaxxare.

I en intervju hänvisar hon också till youtubern John Campbell, en pensionerad lärare inom sjukvård, som har kritiserats för att ha vantolkat forskning kring covid-19.

Forskaren: ”Stämmer inte”

Mejlet där Elsa Widding påstod att vaccin kunde överföras mellan människor skickades i juni 2021, när nästan hela Sverige hade erbjudits en första dos. Vaccinforskaren Matti Sällberg menar att det varken fanns eller finns belägg för att vaccin skulle kunna smitta eller lagras i kroppen.

– Dessa påståenden från 2021 var inte förenliga med för tidpunkten befintlig vetenskap. De stämmer ej heller i dag, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Virologiprofessorn Niklas Arnberg på Umeå universitet instämmer.

– Det har genomgående under hela pandemin funnits betydligt större anledning att oroa sig för sjukdomen covid-19, än för vaccinerna som skyddar mot covid-19.

Följ ämnen i artikeln