Femårige John Walter drunknade – två anställda döms

Publicerad 2022-12-06

Två anställda döms för vållande till annans död sedan en försvunnen pojke drunknat i Hagfors, det meddelar Värmlands Tingsrätt. De båda dömdes till villkorlig dom.

Femårige John Walter försvann från ett HVB-hem i Hagfors i juni 2021 och hittades död i en närliggande älv några timmar senare. Två anställda döms nu till villkorlig dom och ska betala skadestånd till pojkens föräldrar.

Värmlands tingsrätt har kommit fram till att de två anställda satt med stängd dörr tillräckligt länge för att pojken skulle hinna lämna rummet genom en altandörr.

John Walter, 5 år, försvann från HVB-hemmet och hittades sedan död i en älv.

Det var oaktsamt att ha dörren stängd och fanns ett orsakssamband mellan de anställdas oaktsamhet och dödsfallet.

– Den avgörande frågan i målet blev om dörren mellan hallen och barnens rum hade varit stängd, säger tingsrättens ordförande lagmannen Lars Holmgård, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Två anställda vittnade om att dörren var stängd i kanske en minut. Hur länge dörren verkligen var stängd kan inte fastställas enligt Lars Holmgård, men det var mer än enstaka sekunder och det var tillräckligt länge för att pojken skulle hinna avvika utan att de såg det.

Den tidigare utredningen visade att det fanns tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt. Under dagtid fanns det minst en personal på plats per barn, men nattetid fanns bara två anställda på plats med ansvar för totalt åtta barn.

HVB-hemmet har fått stänga.

Följ ämnen i artikeln