Dödades i sitt sovrum av sin nyblivne sambo – nu åtalas han

Publicerad 2023-05-25

Polisens kriminaltekniker på plats vid studentlägenheten.

De hade bara varit tillsammans i några månader när den 36-årige mannen plötsligt kom in på en polisstation berättade att han dödat sin sambo.

Den 29-åriga kvinnan hittades sedan avliden i studentlägenheten i Kristianstad.

Nu åtalas 36-åringen för att ha kvävt och strypt sin sambo under ett tortyrliknande förlopp som pågick hela natten.

Enligt åtalet som väcktes i dag i Kristianstad tingsrätt var mordet som inträffade mellan den 8 och 9 december ifjol inte en hastigt påkommen handling utan pågick under flera timmar.

Den misstänkte mannen, en 36-åring, ska hela natten ha hållit sin flickvän gisslan i hennes studentlägenhet dit han nyligen flyttat in. Med hjälp av långkalsonger och tights band han henne till händer och fötter och omväxlande höll han stryptag på henne, omväxlande satt han på hennes bröstkorg så hon inte fick luft.

Svårt lidande

Han stoppade strumpor i hennes mun och hotade henne med en kökskniv så att hon inte skulle kalla på hjälp.

Till slut avled hon av bristen på syre.

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att den unga kvinnan utsattes för ett svårt lidande och stark dödsångest innan hon avled och att gärningen varit särskilt hänsynslös då hon var bunden och gärningen ägde rum nattetid i deras gemensamma bostad.

När den 29-åriga kvinnan, som var student, inte längre andades begav sig 36-åringen till närmaste polisstation där han berättade vad han gjort.

Började bete sig ”märkligt”

Han har tidigare erkänt att han orsakade hennes död men varför framgår inte av stämningsansökan.

Däremot ska flera vittnen höras om att 36-åringen börjat bete sig ”märkligt” innan händelsen.

– Bland annat i samband med en vattenläcka som de fick i sin bostad en kort tid innan dådet. Vattenläckan har en ganska stor roll i detta menar jag, säger kammaråklagare Malin Paulsson.

En rättspsykiatrisk undersökning av mannen visar att han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet men inte i dag – vilket gör att det inte finns några hinder för att döma honom till fängelse.

Brottats med narkotikamissbruk

I en personutredning som tidigare gjorts på 36-åringen framgår det att han träffade den 29-åriga kvinnan tre månader innan mordet.

Han levde då själv ett oordnat liv utan bostad, ofta sov han i tält, han hade skulder och försörjde sig på timvikariat samtidigt som han försökte studera klart en kurs i data­vetenskap.

Han säger i personutredningen att han och flickvännen ibland kunde ha ”livliga diskussioner”.

36-åringen ska ha haft problem med narkotikamissbruk, något han säger förvärrades en tid innan mordet.

De flesta kvinnor dödas i hemmet

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor, som räknar varje kvinna som dödats av en man hon en gång älskade, visar att 129 av 343 män som mördar sin partner eller före detta partner var påverkade vid brottet.

Granskningen visar även att den vanligaste platsen där en kvinna dödas är hemmet, 286 av de 343 kvinnor som dödades mellan åren 2000–2022 dödades där. Och av de rum i hemmet där kvinnor dödas, är precis som i fallet med den 29-åriga kvinnan, det oftast i sovrummet.

Rättegången inleds den 31 maj.

Följ ämnen i artikeln