Klädjätten slutade med mohair – nu har de börjat igen

Publicerad 2022-11-02

Klädjätten H&M får kritik på sociala medier.

Kunderna rasar över att företaget tagit tillbaka sitt löfte om att sluta använda den omstridda ullen mohair.

”Jag tänker sluta handla hos er nu”, skriver en kund.

H&M är åter i blåsväder.

Denna gång rasar kunderna över att företaget använder mohair – igen.

Mohair är en typ av ull från angorageten. Ullen beskrivs som mjuk och används vanligtvis i tröjor, kappor och halsdukar.

2018 publicerade djurrättsorganisationen Peta ett avslöjande reportage om hur angoragetter plågas och far illa på tolv angora-getfarmer i Sydafrika, världens främsta mohairproducent enligt organisationen.

Efter avslöjandet valde flera klädkedjor att sluta använda mohair i sina produkter, däribland Top shop, Zara – och H&M.

”Försörjningskedjan för mohairproduktion är svår att kontrollera – en trovärdig standard finns inte – därför har vi beslutat att förbjuda mohairfiber från vårt sortiment senast 2020", skrev då Helena Johansson, talesperson för H&M Group, i ett mejl till Washington post.

Angoragetter. Arkivbild.

Trots förbudet – tillbaka i butik

Trots det tidigare ”permanenta förbudet” av den mjuka ullen går det nu att köpa klädesplagg gjorda av angoragetternas hår på H&M:s hemsida.

Och nu kritiserar företagets kunder beslutet att åter använda mohair.

”Jag trodde att ni var ett etiskt företag. Varför går ni emot ert löfte om att sluta sälja produkter gjorda på missköta djur?”, skriver en kund i H&M:s kommentarsfält på Instagram.

En annan skriver:

”Varför gör ni inte som ni lovat? Jag tänker sluta handla hos er nu”.

H&M: Produktionen har förändrats

H&M svarar på kritiken och pekar på att marknaden och produktionen av mohair har förbättrats under de senaste åren.

”Vi har gjort ett långvarigt åtagande att förbättra djurskötelsen i vår globala produktionskedja – vilket inkluderar användandet av mohair. Beslutet att återinföra mohair i vår materialportfolio är ett resultat från införandet av mohairs djurskyddsstandard, skriver Laura Mendez Blanco, presstalesperson för H&M Sverige, i ett mejl till Aftonbladet och fortsätter:

”RMS, Responsible mohair standard, är utvecklat och ägs av Textile Exchange. Standarden har hjälpt oss att nå vårt mål att bara använda mohair från farmer där djuren har blivit behandlade humant”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln