Nya cannabisvarianten HHC säljs i svenska butiker

Hanna Odelfors/TT

Uppdaterad 2023-04-21 | Publicerad 2023-04-20

De så kallade HHC-produkterna säljs både på nätet och i godis- och tobaksaffärer.

En ny variant av cannabis säljs öppet i butiker i Sverige. Vissa produkter liknar godis och är utformade särskilt för att locka unga.

– Man blir mörkrädd när man ser förpackningarna, säger Jenny Åberg på Tullverket till TT.

Produkterna med substansen som kallas HHC säljs både på nätet och helt öppet i svenska godis- och tobaksaffärer, rapporterar TV4 Nyheterna.

De liknar smågodis och kan smaka exempelvis sockervadd eller banan, men finns även i form av elektroniska cigaretter, så kallade vapes.

HHC, eller hexahydrocannabinol, är kemiskt lik THC som är den dominerande psykoaktiva substansen i cannabis. Folkhälsomyndigheten utreder just nu HHC för att den ska kunna narkotikaklassas. Men under tiden är den laglig att sälja, köpa och bruka i Sverige.

Rätt att omhänderta

Tullverket har däremot rätt att omhänderta substansen med anledning av att Folkhälsomyndighetens beslut att utreda den. Hittills i år har myndigheten haft 29 ärenden med HHC, att jämföra med 10 under hela 2022.

– Så det handlar om en så stor ökning, och stora mängder. Det är en utveckling vi ser på med oro, säger Jenny Åberg, sakkunnig på Tullverket, till TT.

Hon betonar att mycket ännu inte är känt när det gäller HHC men att studier tyder på att ämnet kan ge effekter liknande dem av cannabis.

– Det känns läskigt. Men vet inte vad man stoppar i sig, och THC är ju långtifrån ofarligt.

Svårt att förstå

Det är särskilt oroväckande att substansen säljs i former som kan göra det svårt för vuxna att förstå att det handlar om droger, säger Jenny Åberg.

– De lämnar ju heller inte spår i form av lukt av cannabis.

Hon menar att det är tydligt att produkterna riktar sig till ungdomar.

– De har häftiga namn, som till exempel ”unicorn kiss”. Jag vill understryka att vi är väldigt oroliga för var det här kommer att sluta, säger Jenny Åberg.