Hatstorm efter att filmer av misshandlad flicka sprids

Släkting: ”Chockskadad – hade ingen aning”

Publicerad 2022-09-20

Filmerna misstänks visa hur en ung mamma misshandlar sin treåriga dotter.

Innehållet har skapat enorma känslostormar på sociala medier och lett till att mamman nu sitter anhållen för grov misshandel.

Men filmerna har även orsakat hat och hot mot den unga mammans familj.

– Jag känner mig chockskadad efter att ha sett de här filmerna. Hade vi haft den minsta aning hade vi självklart anmält, säger en anhörig.

Under måndagen började ett stort antal personer larma 114 14 för att polisanmäla en kvinna i 20-årsåldern boende i Blekinge län.

Filmer som påstås visa när hon grovt misshandlar sin treåriga dotter hade då börjat spridas på sociala medier med uppmaningar om att polisanmäla mamman. Vem som filmat och vem som först lade upp filmerna är dock oklart.

Flickan omhändertagen

Sent på måndagskvällen anhölls den unga kvinnan och den lilla flickan omhändertogs av sociala myndigheter. Flickan ska under omständigheterna må bra.

– Den misstänkta är delgiven misstanke om grov misshandel. Hon är anhållen på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, säger kammaråklagare Anna Johansson Toresten som leder utredningen.

Hon poängterar att utredningen är i ett mycket tidigt skede och vill inte svara på om den anhållna kvinnan är delgiven misstanke om misshandel vid ett eller flera tillfällen. Om filmerna som påstås visa misshandeln är en del av utredningsmaterialet vill hon heller inte bekräfta.

– Vi samlar ihop många olika typer av material, säger Johansson Toresten.

Olagligt sprida filmerna

Förhör har under dagen hållits med kvinnan.

– Min klient erkänner brott, säger hennes advokat Markus Segerström som i övrigt hänvisar till förundersökningssekretess.

Filmerna har under tisdagen fortsatt att spridas på nätet i stor skala, något som polisen nu varnar personer för att fortsätta göra då det kan vara brottsligt.

– Vi ser allvarligt på att man sprider de här filmerna. Det kan vara fråga om olaga integritetsintrång med fängelse upp till två år i straffskalan. Det är fullt förståeligt att man blir upprörd, men man ska inte göra ont värre genom att fortsätta sprida filmer eller bilder, säger Thomas Johansson, polisens presstalesperson.

Klippen, som verkar ha filmats med en mobiltelefon, ser ut att vara inspelade i en bostad.

”Helt chockskadad”

I kommentarsfält där klippen publicerats luftar många känslor av ilska och upprördhet mot innehållet i filmerna. Många uttrycker oro över flickan och uppmanar varandra att anmäla, för flickans skull. Andra skriver hatfulla kommentarer riktade mot mamman.

I kommentarer skrivs även namn på den brottsmisstänktas släktingar ut.

En av den anhållna kvinnans släktingar beskriver hur hon fick en chock när hon på morgonen började få hotfulla meddelanden från personer hon inte känner, personer som tyckte att hon borde skämmas. Hon hade först ingen aning om vad de refererade till.

– Jag använder inte så mycket sociala medier så en vän hjälpte mig att hitta filmklippen och det var så fruktansvärt att se. Jag känner mig chockskadad. Men vare sig jag eller andra i min familj hade den minsta misstanke om att något sådant här pågick. Hade vi haft det hade vi självklart anmält för så här ska aldrig ett barn behandlas, säger kvinnan.

”Vi har inte anat något”

Hon träffar inte den nu anhållna mamman ofta. Den unga kvinnan umgås med få ur sin familj och beskrivs som en person som brottats med flera problem och som till största del ensam tagit hand om sitt barn.

Släktingen känner nu stor oro att hatet ska drabba fler familjemedlemmar, något som det redan gjort under dagen med samtal och meddelanden.

– Jag förstår om folk är rasande om det som syns på filmerna är sant – men vi runt omkring har inte haft någon aning. Vi har alltid uppfattat den här flickan som glad och mammig, vi har aldrig sett några märken. Hon har verkat mått bra.

Ännu är den unga mamman endast anhållen. Åklagaren har ännu inte beslutat om hon kommer att begära henne häktad eller inte.

– Det har jag till onsdag klockan 12 på mig att bestämma, säger kammaråklagare Anna Johansson Toresten.

Många som orosanmäler

I ett av filmklippen syns ytterligare en vuxen tillsammans med flickan. Men om fler delgivits misstanke om brott i ärendet, eller om fler kan komma att delges misstanke, vill dock inte åklagaren svara på.

På sociala medier uppmanar även användare varandra att orosanmäla mamman till hennes hemkommuns socialtjänst. Socialtjänsten ifråga bekräftar att ett stort antal samtal och mejl inkommit under dagen och fortsätter att komma.

De vill dock inte svara på om den unga mamman tidigare varit föremål för orosanmälningar eller utredningar, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska det finnas tidigare anmälningar gjorda.

Detta vill dock åklagaren inte bekräfta.

– Det är ingenting jag kan gå in på i nuläget.

Ännu en kvinna anhållen

På tisdagen anhölls ytterligare en kvinna som misstänks för grov misshandel. Hon anhölls i sin frånvaro under förmiddagen och greps på eftermiddagen.

– Det har kommit fram uppgifter i utredningen som har lett till att kvinnan anhållits, säger Tomas Johansson, presstalesperson på polisen.

– Vi kan inte gå in på några detaljer kring varför hon misstänks eller vad hon har för relation till den andra misstänkta kvinnan och barnet, fortsätter han.