Roses syster är fängslad i Iran – hör telefonsamtalet från fängelset

Publicerad 2023-01-13

Roses lillasyster Elham Modaressi sitter fängslad i Iran och är i akut behov av vård.

I Sverige kämpar Rose för att uppmärksamma fallet och för att Elham ska ges rätt till den vård hon behöver.

I ett telefonsamtal från fängelset berättar Elham själv om hur hon blir behandlad.

Den 2 november blev 32-åriga Elham Modaressi gripen. Flera män från den iranska moralpolisen stormade då in i hennes hem strax utanför Teheran, satte på ögonbindel och förde bort henne.

Tre dagar senare fick familjen information att Elham Modaressi körts till ett fängelse i staden Karaj utanför Teheran.

Där sitter hon inlåst än i dag.

Det berättar Elhams storasyster Rose Modaressi. Vi ses utanför riksdagen i Stockholm när det gått två månader sedan Elham fängslades.

Elham Modaressi.

Är i behov av akut vård

Här har Rose och systern Zhila Modaressi sedan dess anordnat flera manifestationer och sovit utanför riksdagen under två veckor för att uppmärksamma svenska politiker på Elhams fall i Iran.

– Moralpolisen anklagar vår syster för olika saker hela tiden och vill att hon ska skriva på dokument där hon erkänner saker som hon inte gjort. Hittills har hon vägrat och för det har hon torterats både fysiskt och psykiskt, säger Rose Modaressi.

Själv kom hon till Sverige för 13 år sedan efter att ha gripits av moralpolisen för att hennes hår stack fram under sjalen, berättar hon. Genom att uppmärksamma Elhams fall hoppas hon nu på att den iranska regimen ska släppa henne, eller åtminstone ge henne rätt till advokat, rättvis behandling och rättegång.

Rose Modaressi har under två månaders tid kämpat för att uppmärksamma svenska politiker på sin syster Elhams situation i fängelset utanför Teheran.

På sin mobiltelefon visar Rose foton på systern och berättar att hon jobbar som konstnär i Iran.

– Hon målar och älskar att vara konstnär. Hon är en fri, ödmjuk och känslosam själ men i fängelset har hon inte rätt till någonting. Ingen advokat, inte vård, ingenting.

Hon berättar att Elham lider av den kroniska leversjukdomen primär skleroserande kolangit (PSC) och ulcerös kolit (UC), en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom.

– För henne med sina sjukdomar är det inte alls bra. Om hon utsätts för stress så sjunker hennes värden och levern riskerar att sluta fungera. Efter påtryckningar tog de för några dagar sedan prover på henne och sa då att hon måste bli inlagd innan det är för sent. Men de håller henne fortfarande i fängelset, säger Rose.

I fängelset är hälsoförhållandena dåliga. När Elham tillåtits att ringa till sin familj har hon själv berättat att hon delar cell med 70 andra kvinnor. Kvinnorna trängs på en liten yta och delar alla samma toalett i cellen, berättar Rose Modaressi.

I ett inspelat telefonsamtal berättar Elham även själv att hennes hälsotillstånd försämras för varje dag som går.

Systrarna Rose och Zhila Modaressi har anordnat flera manifestationer och sovit utanför riksdagen under två veckor för att uppmärksamma sin syster Elhams fall.

Uppmärksammas av politiker

Det är svårt att verifiera uppgifter som kommer från Iran sedan de massiva protesterna i landet bröt ut och bland annat för att utländska journalister inte släpps in i landet liksom för att den iranska regimen försöker kontrollera internet.

Trots det har Elhams fall uppmärksammats i såväl internationell media som i sociala medier. Rose och Zhila Modaressi har även lyckats få kontakt med flera högt uppsatta politiker i Frankrike och Tyskland som uppmärksammat Elhams fall på Twitter. En tysk politiker har även skrivit ett brev till den iranska ambassadören i Tyskland, för att sätta press på den iranska regimen.

Den svenska hjälporganisationen Women to remember, som erbjuder stöttning, råd och ekonomisk hjälp till utsatta kvinnor, är också inkopplad. I ett uttalande från organisationen säger representanter att internationell uppmärksamhet är enormt viktig.

”Vi har inga säkra källor eftersom Elham inte har fått en riktig försvarare. Men det vi vet är att hon anklagats för att ha varit delaktig i protester. Vi har inte sett några bevis för att hon skulle gjort något olagligt. Det är ungefär 20 000 personer som sitter fängslade oskyldigt i Iran sedan protesterna bröt ut, alla riskerar väldigt långa fängelsestraff eller dödstraff”, skriver organisationen till Aftonbladet.

Skrivit brev till Irans ambassad i Sverige

Även den svenska riksdagsledamoten Serkan Köse (S) har skrivit ett brev till Irans ambassad i Sverige, där han understrukit behovet av rättvis behandling av Elham, tillgång till advokat, rätt till medicin, vård, stöd och att Iran ska följa internationella konventioner och mänskliga rättigheter.

– Det är många unga som Elham, som nu sitter fängslade i Iran och som riskerar dödsstraff. Redan nu har några unga avrättats av regimen, och många som är fängslade är i behov av juridisk hjälp, säger Serkan Köse.

Svenska riksdagsledamoten Serkan Köse (S) är engagerad i fallet. Han har bland annat skrivit brev till Irans ambassad.

Han vill poängtera att det är viktigt att Sverige, Europa och omvärlden agerar och uppmärksammar det som nu pågår i Iran.

– Det är viktigt att vi står enade och håller ihop, att anhöriga känner stöd från hela samhället och att omvärlden nu visar solidaritet med folket i Iran och med protesterna som fortfarande pågår där, säger Serkan Köse.

Brevet skickade han innan jul. Hittills har han inte fått något svar från Irans ambassad. Serkan Köse är dock hoppfull och säger att liknande påtryckningar som gjorts tidigare för fängslade personer i andra länder ändå gett vissa resultat.

– Regimen i Iran skyr inga medel och det har den redan visat genom att den avrättat unga människor och gör allt för allt människor inte ska kunna kräva frihet och demokrati. Det är viktigt att vi lyfter detta för att människor ska få en mer rättvis behandling, säger han.

Serkan Köse har skrivit ett brev till Irans ambassadör om Elham Modaressi.

Dagen innan denna intervju sker ringde Elham till Rose Modaressi. Det var första gången på två månader som hon fick höra systerns röst.

– Det gav mig hopp samtidigt som det gör så ont. Allt vi vill är att någon ska se vår syster och att vi får hjälp. Vi känner oss så maktlösa, säger Rose Modaressi.

Systrarna har skrivit till både UD och Amnesty om Elhams fall. Amnesty bekräftar för Aftonbladet att de har kännedom om fallet.

Tusentals människor i hela världen har visat sitt stöd för det iranska folkets kamp mot regimen. Bilden är från en demonstration på Norra Bantorget i Stockholm i oktober.