Ny kritik mot Römosseskolor

TT

Publicerad 2022-12-20

Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som Skolinspektionen dragit in tillståndet för. Arkivbild.

Turerna kring de ifrågasatta och omskrivna Römosseskolorna i Göteborg fortsätter. Skolinspektionen kritiserar att skolorna drog in platserna för över 200 av sina elever. Och Göteborgs stad har ingen aning om var 35 av dessa elever befinner sig.

Föreningen Römosseskolan måste lägga ned sina tre skolenheter vid höstterminens slut. Skolinspektionen drog förra året in huvudmannens tillstånd att driva skolorna och fick så småningom stöd för sitt beslut i kammarrätten.

Men det betyder inte att verksamheten bedrivits prickfritt den sista terminen. Skolinspektionen har riktat ny kritik mot att totalt 228 elever fick lämna skolorna när läsåret inleddes.

Huvudmannen har hävdat att bantningen var nödvändig då Göteborgs stad hållit inne skolpeng. Men elever i fristående skolor har som huvudregel rätt att gå kvar i sin skola, och huvudmannens motivering håller inte som undantag, enligt Skolinspektionen. Myndigheten väljer dock att inte ingripa, eftersom skolorna snart stängs.

Det har också visat sig att 35 av de 228 eleverna som lämnade Römosseskolorna i förtid inte går att spåra, rapporterar Dagens Nyheter. I några fall ska eleverna vistas utomlands, men utan att föräldrarna rapporterat detta.

– Vi gör allt för att få kontakt med vårdnadshavare för att få reda på skolgången. Vi ringer, sms:ar och skickar e-post kontinuerligt, säger enhetschef Pernilla Palm vid Göteborgs grundskoleförvaltning till DN.

Skolinspektionen har inlett ett ärende för att undersöka om kommunen uppfyller sin skolpliktsbevakning.

Följ ämnen i artikeln