Norsk man frias efter 20 år i fängelse

Publicerad 2022-10-21

Viggo Kristiansen har suttit i fängelse i över 20 år, dömd för att ha mördat och våldtagit två små flickor.

Men ny utredning visar att han är oskyldig

Norges riksadvokat, motsvarande riksåklagare, meddelar nu att han ska frikännas och ber om ursäkt till honom och hans familj.

År 2000 hittades åttaåriga Stine Sofie Sørstrønen och tioåriga Lena Sløgedal Paulsen dödade i norska Baneheia i Kristiansand.

Viggo Kristiansen och Jan Helge Andersen blev dömda för brotten, Viggo till 21 års fängelse. Andersen har redan avtjänat sitt straff.

 Viggo Kristiansen i bilen på väg hem tillsammans med sin pappa Svein, efter Högsta domstolens beslut att frige honom – efter 20 år.

2021 togs fallet upp på nytt och en ny polisutredning visar att Viggo Kristiansen är oskyldig.

– Fallet har fått djupt tragiska konsekvenser, särskilt för Kristiansen, som alltså suttit i över 20 år i fängelse och därmed blivit bestulen på stora delar av sitt liv. Hans nära och kära har lidit en ofattbar förlust. Jag skulle därför, å åklagarsidans vägnar, starkt be om ursäkt för den orättvisa som har begåtts, säger riksåklagaren Jørn Sigurd Maurud vid en presskonferens på fredagen vid 13-tiden rapporterar VG.

Riksåklagaren Jørn Sigurd Maurud under fredagens pressträff.

Kallats för ett av Norges värsta brott

Barnamorden har kallats för ett av Norges värsta brott och fick stor medial uppmärksammades. Det var den 19 maj runt 18.00 som Stine Sofie och Lene skulle gå ner till stranden och bada, bara 500 meter från sina hem.

När flickorna inte kom tillbaka slog föräldrarna larm.

Istället hittades de mördade två dagar senare i en spricka i ett berg, bara några meter från gångvägen ner till stranden.

Dömdes mot sitt nekande

Viggo Kristensen dömdes för morden mot sitt nekande. Enligt norska Dagbladet fanns det ingen teknisk bevisning som kunde knyta honom till morden. Han pekades i stället ut av Jan Helge Andersen vars dna fanns på mordplatsen och som också dömdes.

Sedan dess har Kristensen försökt överklaga domen fem gånger men det var inte förrän förra året som han fick han gehör.

”En av de största rättsskandalerna i norsk historia”, kommenterade Norges justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl beslutet att fria Viggo Kristiansen.

Följ ämnen i artikeln