Pär Nuder vill inte bli partiledare för S

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-24

Ska ha ringt valberedningens ordförande

Pär Nuder säger definitivt nej till att bli partiledare för Socialdemokraterna.

– Jag vill inte och kommer inte att kandidera, skriver han i ett mejl till TT.

Därmed är fältet fritt för en rad nya namn.

Nej tack Nuder har mejlat nyhetsbyrån TT och själv ringt Berit Andnor för att tacka nej till att kandidera till partiledarposten för Socialdemokraterna.

Han har sagt nej, nej, nej. Men ingen har trott honom. Nu deklarerar Pär Nuder att han tänker stå fast vid sitt besked.

I ett mejl till nyhetsbyrån TT skriver han: ”Jag vill inte och kommer inte att kandidera. Det vet också valberedningens ordförande Berit Andnor, som jag har talat med. Hon kan bekräfta att jag inte står eller kommer att stå till förfogande”.

Valberedningens ordförande Berit Andnor bekräftar att hon har haft kontakt med Pär Nuder.

"Det stämmer att Pär Nuder har ringt mig och sagt att han inte kandiderar till att bli ordförande för det Socialdemokratiska partiet", säger Andnor i en skriftlig kommentar till TT.

– Startfältet var inte stort från början och nu är det ännu mindre, säger Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet.

Hon är förvånad över Pär Nuders besked.

– Nuder är ändå en fullblodspolitiker och de brukar vilja bli partiledare.

Knutson twittrade

I helgen tog spekulationerna kring Pär Nuders namn ny fart då SVT:s Mats Knutson i går twittrade om att Nuder inom kort skulle få frågan från valberedningen om han vill bli Socialdemokraternas nye partiledare.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio ska dock Pär Nuder ha ringt Berit Andnor redan i lördags och förklarat att han inte ställer upp.

Därmed är – kanske – spekulationerna kring hans namn slut.

– Ja, det verkar ju så. Alternativet är väl någon total övertalningskampanj från valberedningen. Men det är klart att man inte nio veckor före det avgörande slaget säger nej så ordentligt att man själv söker upp valberedningens ordförande om man inte menar det, säger Lena Mellin.

Österberg hetast

Inom Socialdemokraterna har den senaste tiden partiledarstriden alltmer kommit att stå mellan Pär Nuder och Sven-Erik Österberg.

Innebär detta att Sven-Erik Österberg nu är den hetaste kandidaten?

– Det tycker jag man kan säga. Snart är det ju bara han kvar som inte tackat nej, säger Lena Mellin.

Samtidigt öppnar Nuders avhopp upp för en andra namn som till exempel Anders Lago, Tomas Eneroth, Veronica Palm, Lena Sommestad och Stefan Löfvén.

Aftonbladet har sökt, men inte lyckats nå, valberedningens ordförande Berit Andnor.

Följ ämnen i artikeln