Åker från Sverige – för att strida mot IS

Uppdaterad 2015-05-20 | Publicerad 2015-05-11

Rafael Kardari reser under dagen från Sverige till Syrien – för att strida mot terrororganisationen IS.

– Det enda sättet att stoppa IS är att slåss, det går inte att resonera med dem, säger han till Metro.

Resan han ger sig av på i morgon är den tredje sedan i november. Rafael Kardari, som bor i en mellansvensk stad och har kurdiska föräldrar, bestämde sig i höstas för att ta värvning och är nu befälhavare i den kurdiska YPG-gerillan i norra Syrien som kämpar mot Islamiska staten.

Såg film på massaker

Anledningen var ett klipp på sajten Youtube som visade IS blodiga framfart.

–  IS radade upp 12–15 ungar, den yngsta var bara sju, åtta år, och avrättade dem. Än i dag tänker jag på bilderna när jag försöker sova. Det enda sättet att stoppa IS är att slåss, det går inte att resonera med dem. Jag trodde aldrig att jag skulle skada någon eller ta någons liv, säger Rafael Kardari till tidningen Metro som träffat honom.

”Ser dem som monster”

Bara en dryg halvtimme efter att han skickades till fronten i syriska staden Kobane dödade han en motståndare för första gången.

– Jag satte mig ned på marken, lutade mig mot en vägg och tittade på de andra soldaterna som applåderade. Det kändes overkligt och väldigt jobbigt i flera dagar efteråt. Jag hade tagit ett liv, även om jag ser dem som monster och inte som människor. Minnet av videoklippet fick mig att fortsätta. Det kanske låter brutalt, men till slut blev det som ett tv-spel där jag sköt ned monster, säger Rafael Kardar till Metro.

Riskerar sitt liv

Han är medveten om att han också riskerar sitt eget liv.

–  Det är självklart att jag tänker på vad som kan hända, att jag kanske inte kommer hem igen, men jag har en stark kristen tro och försöker tänka att allting är Guds vilja. Och jag är mer rädd för flygresan än själva striderna, jag är väldigt flygrädd, säger Rafael Kardar till Metro.

Han berättar vidare att han under den senaste veckan tillbringat mycket tid med familj och vänner, och att den stundande resan blir den sista som soldat eftersom hans familj lider av det.

Sofia Roström Andersson

ANNONS