Larmet: 50 000 boplatser behövs – före nyår

Publicerad 2015-11-06

Bristen på boendeplatser för flyktingar är akut.

Migrationsverket vädjar nu om hjälp hos MSB.

– Budskapet från Migrationsverket till MSB är att 110 000 boendeplatser behövs, varav 50 000 i år och 60 000 nästa år, för att klara situationen, säger Mikael Ribbenvik.

I går kom uppgifterna från Migrationsverket om att boendeplatserna var slut. I stället förberedde verket sig på att låta asylsökande övernatta på huvudkontoret i Norrköping, vilket också blev fallet: ett femtiotal personer sov i natt i receptionen.

Fortfarande har man beredskap för att låta flyktingar övernatta på flera av Migrationsverkets  kontorslokaler runt om i landet.

Just nu utsätts Sverige för ett extra tryck, eftersom många av de asylsökande som bor i tält i Tyskland söker sig till Sverige.

Bedömningen är att man snabbt behöver komma upp i 20 000 kommunala evakueringsplatser i till exempel gymnastik- och sporthallar – mot dagens 3 000.

Nu tvingas Migrationsverket att vädja till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om hjälp.

– Budskapet från Migrationsverket till MSB är att 110 000 boendeplatser behövs, varav 50 000 i år och 60 000 nästa år, för att klara situationen, säger Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.

Tält och modulhus

Christian Di Schiena, biträdande enhetschef på insatsenheten på MSB, säger att myndigheten jobbar på samma sätt som vid en internationell katastrof, till exempel en jordbävning.

– MSB har begränsade resurser, tält och modulhus och så vidare. Men jag vill inte spekulera i vilken typ av boende det kan bli, säger han.

Kommer ni klara det?

– 50 000 fram till årsskiftet är mycket. Jag vågar inte spekulera i det.

Har ni befintliga hus som kan användas?

– Nej. Vi tittar på hur vi ska lösa uppgiften och återkommer med svar om några dagar.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige