Vapenlobbyist skyller massakern på prästen

Publicerad 2015-06-20

Nio personer mördades i massakern i Charleston, däribland pastorn och delstatssenatorn Clementa Pinckney.

Nu dömer en styrelsemedlem hos vapenlobbyisterna NRA ut pastorn som medansvarig – för att han röstat emot liberalare vapenlagar.

STORT DOKUMENT: 150 år av rasterror

Efter onsdagens massaker under ett bönemöte i en metodistkyrka i Charleston har 21-årige Dylann Roof formellt anklagats för nio mord.

Det har fått USA:s president Barack Obama att öppet tala om att landet behöver se över sina vapenlagar.

Vapenlobbyisterna hos NRA, National Rifle Association, ser varje sådant förslag som ett hot mot amerikanernas rättigheter, men en styrelsemedlem i organisationen gjorde under fredagen ett kontroversiellt inlägg i debatten.

”Borde få bära vapen”

I ett nätforum dömde han ut pastorn och delstatssenatorn Clementa Pinckney som indirekt medskyldig till dådet.

”Åtta av hans församlingsmedlemmar skulle kunna ha varit i livet om han hade tillåtit dem att att bära vapen i kyrkan. Oskyldiga människor har dött på grund av hans politiska åsikter”, skriver NRA:s styrelseledamoten Charles Cotton i ett inlägg enligt The Washington Post.

Advokaten Charles Cotton från Houston, Texas, syftar till en omröstning i delstatssenaten 2011 då Clementa Pinckney röstat emot ett förslag som skulle tillåtit medborgarna att bära dolda vapen i bland annat restauranger och kyrkor.

Inlägget skrevs på ett nätforum där det argumenteras för mer liberala vapenlagar, skriver nyhetsbyrån Reuters. Trots att det snabbt raderades har det spridits vidare på nätet och många riktar skarp kritik mot Charles Cotton som beskrivs som ”okänslig” och ”ett monster”. Hundratals ilskna inlägg har riktats mot honom på Twitter och många kräver en officiell ursäkt från NRA.

NRA vill inte uttala sig

Till Washington Post har Cotton försvarat sitt inlägg och menar att det varit en kritik mot vapenfria zoner, som finns på många ställen i USA, som skolor och vårdinrättningar.

”Jag anser att det inte borde finnas vapenfria zoner i skolor eller kyrkor eller någon annanstans. Om vi ser på masskjutningar som inträffar, så sker de oftast i vapenfria zoner”, skriver han till tidningen.

Vapenlobbyisterna hos NRA uppger att Cotton inte officiellt kan uttala sig som en representant för organisationen.

– Vi ber för offren och deras familjer efter deras tragiska förlust, och vi anser inte att det är den rätta tidpunkten för en politisk debatt, säger talespersonen Jennifer Baker till The Guardian.