Svenske Aaron: ”Skulle ha varit där”

Uppdaterad 2015-11-05 | Publicerad 2015-10-31

Flera svenskar befinner sig i Bukarest i närheten av den nattklubb där den explosionsartade branden utbröt.

Beslutet att ta en runda till på en annan lokal kan ha räddat medieprofilen Aaron Israelsons liv.

”Hade vi inte beställt mer där vi var hade vi varit där. Så sjukt”, skriver Israelson på Twitter.

Minst 27 personer har dött och 180 har skadats i en explosionsartad brand på en nattklubb i Bukarest, Rumänien.

Svenske Aaron Israelson, tidigare chefredaktör för tidningen Faktum, som är på plats i Bukarest hade tänkt besöka nattklubben, skriver han på Twitter.

”Hade vi inte beställt mer där vi var hade vi varit där. Så sjukt. Kom fram samtidigt som ambulanserna”, skriver Israelson.

Journalisten Nana Håkansson, som slagit följe med Israelson på fredagskvällen, uppger för GP att hon känner en person som var på nattklubben.

– Hon beskriver det som helvete på jorden, hon har sett unga tjejer som hade brunnit upp levande. Min sambos ex-pojkvän var där. Han överlevde men han sa till henne att han fick kliva över lik för att ta sig ut. Hon har också två vänner som har skrivit på Facebook att de skulle dit, som hon inte kan få tag på nu, säger hon till tidningen.

En annan svensk, Peder Nilsson, bor i Bukarest, endast några kilometer från nattklubben.

Under fredagen skulle han ha gått ut i området vid Gamla stan men valde till slut att stanna hemma.

I stället satt han i bostaden tillsammans med sin hustru och följde de rumänska tv-kanalernas livesändningar från tragedin i Bukarest.

”Det är fruktansvärt”

– Som svensk är man i chock. Det är så skrämmande likt Göteborgsbranden och man får minnesbilder från hur det såg ut där. Det är fullt pådrag, kanalerna har kastat om sina tablåer för att rapportera om det här och inrikesministern höll precis en presskonferens. Vi tittar på tv och ser hur dödssiffran stiger och stiger. Det är fruktansvärt, säger Peder Nilsson.

Enligt Peder Nilsson ligger klubben utanför Gamla stan, som är Bukarests mest turisttäta område.

– Vi skulle egentligen ha gått ut i kväll. Vi hade tänkt att gå till ett ställe i Gamla stan som är i anknytning till området där klubben är. Man hade ju hamnat mitt i smeten. Det är jättemycket folk i rörelse, säger han.

”Skrämmande scener”

Under samtalet med Peder Nilsson rekapitulerar rumänsk tv händelseförloppet:

– De säger att en pelare där inne ska ha fattat eld. Den har sedermera vält samtidigt som explosionen inträffade. Därmed föll taket. Det är skrämmande scener, säger han.

Aftonbladet har sökt Aaron Israelson.

ANNONS