Kim Jong-un: Slut med kärnvapen – om ni inte invaderar

Publicerad 2018-04-29

Nord- och Sydkorea har slutit fred.

Nu vill Kim Jong-un närma sig resten av världen – och lovar lägga ner sitt kärnvapenprogram.

Mot löfte om att de inte blir invaderade.

För bara tre år sedan fattades det symboliska beslutet att flytta tiden i Nordkorea bakåt med en halvtimme – för att särskilja den från den sydkoreanska.

I fredags, vid ett historiskt möte på gränsen mellan de numera forna fienderna, utlovades fred mellan Nord och Syd.

Diktatorn Kim Jong-un lovade då också att flytta fram landets klockor 30 minuter – till samma tid som i Sydkorea.

Efter att ha kommit överens med sina grannar i syd riktar Kim Jong-un nu också en öppen famn mot resten av världen.

Det nordkoreanska missiltestet i slutet av november förra året satte skräck i grannlandet i syd.

Nordkoreas ledare lovar att lägga ner landets kärnvapenprogram – mot löfte om att de inte blir invaderade, skriver AFP. Under söndagen rapporteras att Kim Jong-un sagt att Nordkorea inte ser något behov av kärnvapen om det löftet är uppfyllt.

En 180-graders omställning från den senaste tidens ökade spänningar. För ganska exakt ett år sedan hotade till exempel Kim Jong-un USA med ”fullskaligt krig”.

Nu lovar diktatorn att bjuda in amerikanska experter som ska få bekräfta att de utlovade nedläggningarna av kärnvapentestanläggningar, skriver AFP. Något som ska ske redan i maj.

Inbjudan kan också ses om en passning till de experter i väst som spekulerat i att den underjordiska anläggning Punggye-ri, som Nordkorea lovat att lägga ner först, är obrukbar efter att ha rasat ihop i höstas.

Kim Jong-un välkomnade en utveckling av relationen mellan USA och Nordkorea.

– Om vi träffar dem ofta, bygger upp ett förtroende, avslutar kriget och vad det lider får ett löfte om att inte bli invaderade – varför skulle vi leva med kärnvapen? säger Jong-un.

Mike Pompeo, USA:s senaste utrikesminister, träffade Kim Jong-un så sent som i påskas. Ett oplanerat möte som enligt president Donald Trump ska ha gått ”mycket bra”.

– Vi talade mycket om hur en kärnvapennedrustning skulle kunna se ut, hur en sådan fullständig och kontrollerbar process skulle kunna utformas, säger Pompeo under söndagen enligt AFP.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo träffade nyligen i största hemlighet Kim Jong-un i Pyongyang.

Han ser utvecklingen som en god möjlighet att faktiskt lyckas med nedrustningen.

– Vi har ett ansvar att inleda diplomatiska samtal för att försöka att nå en fredlig lösning så amerikanska liv inte hotas av Kim Jong-un och hans kärnvapenarsenal, säger Mike Pompeo enligt AFP.

På ett kampanjliknande-möte i Detroit under lördagen kommenterade president Donald Trump de senaste utvecklingarna och sin förmåga att nå fram till dem. Samtidigt som publiken jublande menade att ett fredspris bör ges till presidenten.

”Nobel! Nobel!”, ska publiken ha skanderat enligt AFP.

– Minns ni vad folk sa för några månader sedan? De sa att ”han kommer dra in oss i ett kärnvapenkrig”, sa Trump på mötet.

– Nej, styrka kommer hålla oss från ett kärnvapenkrig.

Donald Trump och Kim Jong-un har också öppnat för att möte mellan dem kan ske inom en snar framtid.