Interpolchefen utreds för mutbrott i Kina

TT-AFP

Uppdaterad 2018-11-22 | Publicerad 2018-10-08

Den försvunne Interpolchefen Meng Hongwei uppges utredas för mutbrott i Kina. Arkivbild.

Interpolchefen Meng Hongwei, som försvann under en resa till sitt hemland Kina i slutet av september, utreds för mutanklagelser enligt kinesiska myndigheter.

Hongwei, vars avskedsansökan lämnades in till Interpol på söndagen, "tog emot mutor och misstänks för att ha brutit mot lagen", säger det kinesiska säkerhetsministeriet i ett uttalande – en myndighet där Hongwei formellt är biträdande minister.

64-årige Hongwei lämnade sitt hem i franska Lyon den 25 september för att resa till sitt hemland. Enligt den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post greps han omedelbart vid ankomsten till Kina. Därefter har han inte synts till. Enligt hans fru skickade han kort efter sin avfärd ett meddelande till henne via sociala medier med en emoji-symbol som indikerade att han var i fara.

Vid sidan sin internationella karriär har Hongwei en diger meritlista i Kina, där han har suttit på flera toppositioner. Officiellt är han fortfarande biträdande minister för det kinesiska säkerhetsrådet, alltså den myndighet som nu utreder honom för mutbrottsanklagelser.

I april i år förlorade han dock sin plats i det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté, partiets högsta organ.

Följ ämnen i artikeln