Miste sitt hem i krisen – nu kan hon bli Islands nästa statsminister

Publicerad 2016-04-08

REYKJAVIK, ISLAND. Hon kan mycket väl bli Islands nästa statsminister efter nyvalet i höst.

Men hon är samtidigt ett offer för krisen på Island.

26-åriga Asta Gudrun Helgadottirs familj miste sitt hem när lånen mångdubblades över en natt.

På ytan är protesterna en reaktion på politikernas skattefiffel. Men i verkligheten känner islänningarna att de återupplever mardrömmen från bankkrisen 2008-09 då många förlorade allt de ägde.

Även den gången förde politikerna och bankdirektörerna folket bakom ljuset med riskfylld utlåning som slutade med att tre av de största bankerna gick omkull med skulder på långt mycket mer än hela Islands BNP.

Resultatet blev att den isländska kronan rasade i värde. De talrika islänningar som på bankernas uppmaning tagit hus- och billån i euro eller dollar fick se lånen mångdubblas.

Samhället borde skämmas

En av många som förlorade sitt hem var Asta Gudrun Helgadottir, och hennes föräldrar.

– De försattes i personlig konkurs och vi förlorade vårt hem, berättar hon när vi träffar henne i isländska Alltinget, parlamentet, där hon är ledamot för Piratpartiet.

– Fram till nyligen levde vi som hemlösa. Mina morföräldrar betalar fortfarande nästan alla sina inkomster till banken för huslånen. Den förra isländska krisen var en huvudanledning till att jag gav mig in i politiken. Jag insåg att enda sättet att få till en förändring var att engagera sig politiskt.

Hon är ett bevis på att de isländska kriserna drabbat människor på alla nivåer i samhället.

I en av Reykjaviks förorter gör Asgerdur Jona Flosadottir allt hon kan för att lindra människors nöd. Hon visar oss runt i den stora lokalen där hon förvarar maten som hon flera gånger varje månad delar ut till 2 500 isländska familjer som är så fattiga att de inte klarar av att både betala hyra och köpa mat.

– Hjälpbehovet ökade enormt efter bankkrisen då många inte bara miste sina hus utan också sina arbeten. Som mest hade vi över 6 000 familjer som fick hjälp av oss.

Även om det blivit bättre det senaste två åren så lever många kvar i fattigdom.

– Många äldre har så låg pension att de inte ens kan betala sin hyra. Ändå drar de sig för att be om hjälp därför att de skäms. Jag tycker att det istället är samhället som borde skämmas som fördelar sina skattepengar på ett så orättvist sätt att man låter människor svälta.

Hon leder oss runt bland stora matkylar fullpackade med potatis, ägg, smör och flaskor med fiskleverolja. Bara familjer som är registrerade och där man granskat deras deklarationer för att se att de verkligen är behövande, får hämta matpaket.

”Vi är ett land i behov av psykologisk hjälp”

Asgerdur Jona Flosadottir stryker undan en blond hårslinga från ansiktet.

– Isländska myndigheterna och politikerna försöker låtsas som att fattigdomen här inte existerar. De vill inte erkänna att den finns.

Statsvetaren Gunnar Holmsteinn Asraelsson anser att händelserna den senaste veckan fått islänningarna att återuppleva bankkrisen.

– Den gången rasade Island fullständigt ihop. Nu ser vi ett nytt ras. Den här gången är det en fullständig moralisk kollaps. Folk är så oerhört besvikna när de upptäckt att politikerna lever i en parallell värld.

Många trodde att Island repat sig sedan bankkrisen. Ekonomin har visat tillväxt. En del av dem som inte kunnat betala sina lån har fått hjälp. Det har skapat vad Gunnar Holmsteinn ser som en falsk känsla av framgång.

– Under ytan har en enorm brist på förtroende för de som bestämmer i samhället legat och bubblat. Allt som behövdes för att den skulle komma upp till ytan och explodera var skandalen med politikernas undangömda pengar i skatteparadis.

Statsvetaren menar att hela det isländska systemet är genomborrat av misstroende. Det måste rivas ner och byggas upp från grunden om förtroendet ska kunna återuppbyggas.

Gunnar Holmsteinn stryker sig över det grå skägget.

– Vi är ett land i behov psykologisk hjälp. Det är som när en dator angripits av virus och hela hårddisken måste bytas ut.

Problemet är att nästan alla politiska partier har förlorat i förtroende genom de två kriserna. Det finns nästan inga politiker kvar som inte är nedfläckade.

”Politiken ska bli mer genomskinlig”

Plötsligt har Piratpartiet som bara funnits i dryga tre år rusat upp som folkets favoriter. I en färsk opinionsmätning säger 43 procent att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag.

Ett parti som inte ens har en partiledare även om de flesta vi talar med pekar ut Asta Gudrun Helgadottir som partiets stora stjärna.

– Vårt mål är att göra politiken mer genomskinlig för vanliga medborgare. Då hade man kunnat undvika den situationen som uppstod med en statsminister som sitter på dubbla stolar. Efter den förra krisen fixade vi en del tekniska saker för att förhindra nya bubblor men vi glömde bort moralen. I dag visar många av Islands politiker upp en bristande moral.

Asta Gudrun Helgadottir ursäktar sig och reser sig upp från bordet i partirummet som är belamrat med kaffemuggar, datorer och ytterkläder. Det ser ut som politikerna bott här under veckan. Hon rättar till den klarröda klänningen och går ut i korridoren där hon ska intervjuas av isländska TV2.

Följ ämnen i artikeln