Stökigt under nyårsnatten

Av: Jenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Under nyårsnatten har det varit stökigt på flera håll runtom i landet.

Bränder har uppstått på flera platser, bland annat efter att raketer skjutits mot människor och byggnader.

I Sundsvall har en person förts till sjukhus efter en brand i ett flerfamiljshus.

Det brukar ofta vara stökigt under nyårsnatten och de första timmarna av 2019 blev inget undantag.

En ordningsvakt i Lysekil har förts med ambulans till sjukhus.

– Tre ordningsvakter blev attackerade av ett större gäng och de blev ganska hårt ansatta. En ordningsvakt blev så skadad att han behövde föras med ambulans till sjukhus. Den första ambulansen som kom till platsen blev attackerad och fick dra sig ur, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl hos polisen i region väst.

Händelsen uppstod runt 02.40 under natten till nyårsdagen då ordningsvakterna ingrep vid ett större bråk i och utanför en restaurang.

Brand i lägenhet i Sundsvall.
Foto: Gobiten
Brand i lägenhet i Sundsvall.

Hoppade ut från fönster under brand

Det har varit stökigt i region syd under natten, berättar Morten Gunneng:

– Vi har haft det ganska så stökigt utan att för den sakens skull ha haft stora allvarliga händelser. Men vi har haft många händelser, många bränder, både bilbränder och andra saker som har brunnit och en lägenhet.

Det är en lägenhet i Angered som har brunnit. Flera personer i andra lägenheter hoppade ut från fönster och balkonger, men ingen skadades.

Branden rubriceras som mordbrand. Polisen uppger att de har en teori om hur branden uppstått och att en teknisk undersökning kommer att göras under nyårsdagen.

Sköt raketer mot varandra

I Stockholm uppstod det många problem med raketer och smällare. Många larmade polisen och mellan midnatt och 02.30 hanterade regionledningscentralen i Stockholms län 320 händelserapporter, skriver polisen på sin hemsida. I många fall, särskilt nära midnatt, handlade det om fall där raketer och smällare var inblandade.

I huvudstaden var det stökigt längs med den södra tunnelbanelinjen efter tolvslaget. Rågsveds tunnelbanestation stängdes ner strax efter midnatt och tunnelbanan passerade stationen utan att stanna.

– Stationen stängdes med anledning av raketskjutning och allmän oordning. Ungdomar sköt raketer mot varandra och för spärrvakterna och ordningsvakternas säkerhet fick stationen stängas, säger Eva Nilsson, presstalesperson hos polisen i Stockholm.

Strax efter midnatt skadades två personer lindrigt när smällare kastades mot festlokal vid Vallbackaskolan i Gävle. Polisen har upprättat en anmälan gällande brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen samt vållande till kroppsskada.

Slagsmål på tågspår

Vid Handens pendeltågstation i Haninge uppstod slagsmål mellan flera personer under natten. Under slagsmålet kom personerna ner på spåret, vilket ledde till att all trafik som passerade stationen stoppades av tågledningen, rapporterar TT. Vid 01.20 var tågtrafiken igång igen.

En lägenhet i Malmö började brinna vid 23-tiden, efter att en raket skjutits in i en lägenhet. Ingen befann sig i lägenheten vid tillfället.

Tidigare under kvällen sköts en raket in i ett brevinkast i Rönneholmsgården i Malmö. Polisen var på plats för att vädra ut den rökfyllda lokalen.

Flerfamiljshus evakuerat efter brand

Under natten evakuerades ett flerfamiljshus i Bredsand i Sundsvall efter en brand. Vid 5-tiden på morgonen var räddningstjänsten på plats för att förhindra spridning till övriga delar av byggnaden. En person har förts till sjukhus efter att ha andats in rök uppger räddningstjänsten för Sundsvalls tidning.

Publicerad:

LÄS VIDARE