Byn hotas från tre håll – brandområdet mer än fördubblat

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Byn Kårböle tömdes på folk under natten och hotas nu av bränder från tre olika håll.

Tidigare under kvällen hade brandområdet fördubblats – inom loppet av några timmar.

– Det beror både på spridningen och att vi fått en bättre bild av omfattningen, säger Olle Björk vid räddningstjänsten i Ljusdal.

Bränderna i Ljusdals kommun förvärrades kraftigt under onsdagskvällen.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om evakuering skickades ut till de boende i byn Kårböle som ska vara tömd senast klockan 08 på torsdagsmorgonen.

Byn hotas nu av tre bränder – Enskogen från öster, Ängra från söder och Nötberget från nordväst.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

Inom loppet av två timmar under kvällen kunde länsstyrelsen konstatera att brandområdet mer än fördubblats.

I en första lägesbild klockan 20.00 uppgavs de tre bränderna uppta en yta på 3 408 hektar (motsvarande nästan 5 000 fotbollsplaner).

Två timmar senare, klockan 22, publicerade länsstyrelsen en uppdatering där ytan vuxit till 8 100 hektar (motsvarande 11 500 fotbollsplaner).

– Dels har vi genom olika tekniker fått en bättre uppfattning om utbredning och dels har bränderna spridit sig. Det är ett allvarligt läge, säger Olle Björk vid staben på räddningstjänsten i Ljusdal.

1 av 6 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
”Man ser branden från Kårböle”, säger Hans Nornholm, yttre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Närmar sig bebyggelsen

Under natten avgick två evakueringsbussar från Kårböle. Den sista avgick klockan 01.

– Det är ungefär 100 personer som har evakuerats. Det beror både på den täta röken och på att branden närmar sig bebyggelsen, säger Olle Björk.

Det är primärt branden som ursprungligen började vid Nötberget som hotar Kårböle. Den ökade under kvällen från 220 hektar till 1 100 hektar, enligt länsstyrelsen.

– Den är fortfarande kilometer från byn, men börjar det brinna i trädtopparna kan branden spridas 10 meter i sekunden. Det fenomenet har funnits i bilden hela tiden sedan i söndags då det här började, säger Olle Björk.

Sex helikoptrar och ett av de italienska brandflygplanen deltog i släckningen från luften under onsdagen.

– Vi hoppas att vi får samma resurser under dagen, men det finns inga garantier. Det är ett ansträngt läge i landet och alla vill ha hjälp av flygplanen, säger Olle Björk.

– Jag har jobbat i räddningstjänsten i 40 år och har aldrig varit i närheten av en sådan här händelse. Det finns det ingen här som har varit.

40 skogsbränder rasar

Den som inte kunde lämna Kårböle i eget fordon hänvisades till två evakueringsbussar under kvällen.

Gunilla Ericsson, 81, lämnade sitt hem tillsammans med sin man Sture Ericsson, 84. De tvekade inte att lyda evakueringsordern:

– Det är därför vi åker. Men man är mer rädd om livet, säger Gunilla.

 Gunilla och Sture Ericsson lämnar sitt hem i Kårböle.
Foto: STEFAN JERREVANG
 Gunilla och Sture Ericsson lämnar sitt hem i Kårböle.

Aftonbladet träffade makarna vid avspärrningen som satts upp utanför Kårböle vid evakueringsvägen, länsväg 296, ut ur byn där Sture föddes 1934 och som nu är sommarboende.

– 1901 är huset byggt. Jag är född -34. Det är knepigt. Det är min morfar som har byggt huset och allt omkring, han var byggmästare på den tiden, säger Sture.

I den senaste uppdateringen från SOS Alarm rasar över 40 skogs- eller gräsbränder i Sverige just nu.

Under natten akututrymdes flera byar nära Gällö i Jämtland efter att två bränder blossat upp i närheten. Ett viktigt meddelande till allmänheten skickades ut klockan 00.42 och polisen knackade dörr.

– Ena branden börjar hota vägen genom byn. Boende mellan de två bränderna riskerar att stängas in, sa Niklas von Essen på räddningstjänsten.

Under morgontimmarna, med sänkt temperatur och stigande luftfuktighet, förbättrades läget och brandspridningen kunde hejdas väsentligt vid Gällö.

– Vi har kunnat gå in med markstyrkor på båda ställena och under morgonen kommer sex helikoptrar. Vi räknar med att båda bränderna tar fart igen under morgonen, men målet är att få dem under kontroll under dagen. Nu har vi i alla fall ett bättre utgångsläge, säger Niklas von Essen på torsdagsmorgonen.

Publicerad:

LÄS VIDARE