Greta Thunberg: Hatarna går på även min syster

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

En lärare i Iowa har stängts av för att ha skrivit om prickskyttegevär i samband med gårdagens skolstrejk.

I en intervju med Expressen säger Greta Thunberg att hatet drabbar även hennes syster – och att en viss hemlängtan börjar infinna sig.

– Det är jobbigt att ens syster mår dåligt. Och så saknar jag skolan faktiskt, säger Greta Thunberg till tidningen.

Det har gått två månader sedan Greta Thunberg gjorde sin sista klimatstrejk vid Mynttorget för att istället föra sin kamp på andra sidan Atlanten.

Sedan 16-åriga Thunberg seglade till USA har hon läxat upp politikerna under FN:s klimattoppmöte, stött sig med Putin och Trump, och samlat fler än någonsin i sin kamp för klimatet. Greta Thunberg är nu spelbolagens favorit till att tilldelas Nobels fredspris.

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Greta Thunberg i USA.

Greta: ”De går på min syster”

Siktet är nu inställt på klimatkonferensen COP25 i chilenska Santiago i början av december. Samtidigt saknar hon ”allt” med Sverige, säger Greta Thunberg i en intervju med Expressen i Iowa City.

– Alla människor där. Min familj. Min syster, som har det väldigt svårt just nu. Alla de här hatarna går inte bara på mig utan de går på henne. Det är jobbigt att ens syster mår dåligt. Och så saknar jag skolan faktiskt, säger Greta Thunberg till tidningen.

Malena Ernman och Svante Thunberg har i boken ”Scener ur hjärtat” skrivit om kampen inom skolan och psykiatrin för att ge döttrarna Greta och Beata bästa tänkbara hjälp och stöd genom livet. Och hur döttrarnas klimatengagemang blev en väg framåt. Greta Thunberg har diagnosticerats med Aspergers, högfungerande autism och OCD, tvångssyndrom. Lillasystern Beata har diagnoserna adhd, med drag av Aspergers och trotssyndrom.

Lärare skrev hotfullt om gevär

Även om Greta Thunberg får mycket kärlek och uppskattning för sin klimatkamp så har hatet växt i samma takt.

Under fredagen klimatstrejkade Greta Thunberg i amerikanska delstaten Iowa. Där har high school-läraren Matt Baish stängts av för en kommentar i sociala medier om att han inte skulle gå på klimatstrejken, eftersom han inte hade med sig sitt ”sniper rifle”, sitt prickskyttegevär, skriver Time.

Hemma i Sverige har en 39-årig man åtalats för att ha skickat handskrivna dödshot till Greta Thunberg och Malena Ernman.

”De ger sig på mig, mitt utseende, mina kläder, mitt uppträdande och mina avvikelser. De kommer på alla tänkbara lögner och konspirationsteorier”, skrev Greta Thunberg nyligen på Twitter om hatet och hoten.

Om kritiken: ”En komplimang”

Om de kritiska reaktionerna från Donald Trump och Vladimir Putin, säger Greta Thunberg att det både är en komplimang och något negativt.

– På ett sätt är det väldigt roligt, att man befinner sig i en sådan situation. Och så självklart, vissa kan säga att det är något negativt att de försöker tysta oss och försöker få oss att sluta. Men vi borde ta det som en komplimang att de ser det här som ett så stort hot och det betyder att vi har gjort skillnad. Det om något är väl ett bevis för att man har åstadkommit någonting, säger Greta Thunberg till Expressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE