Körde motorcykel i skogen – krockade med en älg

Publicerad 2020-08-26

Lars-Erik Holmberg, 77, körde motorcykel i skogen.

Plötsligt kommer en älg springandes in på vägen och det smäller.

– Det var jävligt traumatiskt. Man hinner inte göra något utan det bara bär iväg rätt in i älgen, säger han.

Söndagen den 16 augusti var Lars-Erik ute med fyra av sina vänner och fick uppleva något ingen av dem någonsin kommer att glömma. Och hela händelseförloppet fångades på film.

De körde på en grusväg i skogen på väg till Jokkfall vid Kalixälven. Lars-Erik tittade ner på navigatorn och såg att det var 800 meter kvar till byn Lahnasuando och vägen där de skulle svänga. När han tittar upp igen ser han älgen. Han hinner varken bromsa eller väja.

– Älgen kom upp 15-20 meter framför mig. Så jag hade inte en chans. Jag och älgen och motorcykeln hamnar i diket. När dammet hade lagt sig reste man sig upp och då hade airbag-västen lösts ut. Den satt som ett jävla skruvstäd runt kroppen. Jag lyckades slita av den.

Lars-Erik Holmberg, 77, efter olyckan.

Körde hem trots olyckan

Lars-Erik körde i 69 km/h vid kollisionen. Olyckan slutade med brutet revben och punkterad lungsäck. På filmen ser man hur älgen stapplar från platsen. Trots skadan hoppade Lars-Erik på MC:n igen och körde till närmaste hus och larmade om olyckan. Sen körde han 14 mil hem till Bondersbyn i Kalix kommun.

– På vägen hem ringde polisen mig. Sen ringde räddningstjänsten. De funderade på om de skulle bärga mig hem. Men jag körde ju hem med motorcykeln. De tyckte ju inte det var någon lyckad idé men adrenalinet pumpade, så man kör.

Enorm respons

Hemma i Kalix blev han undersökt på akutintaget och sedan transporterad till Sunderby sjukhus för vård. Älgen som vägde cirka 300 kilo fick efter olyckan, som Lars-Erik säger, besöka de sälla jaktmarkerna efter att viltvårdare spårat upp den.

Det har blivit en enorm respons efter att Lars-Erik gjorde klippet offentligt. Nu ska organisationer som utbildar MC-förare använda filmen i utbildningssyfte.

– De flesta reagerar över att det går så fort. Att man inte hinner göra någonting. Många skriver: ”En sån där skyddsväst ska jag skaffa.”

Lars-Erik Holmberg, 77.