Afghanistans ledning skakas av sexanklagelser

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2019-07-12

Fawzia Koofi, kvinnorättsaktivist och tidigare parlamentsledamot i Afghanistan, vittnar om en kultur av straffrihet för sexförövare. Arkivbild.

Har Metoo nått Afghanistan? Landets regering skakas nu av en rad anklagelser om sextrakasserier, rapporterar BBC.

Flera kvinnor vittnar för mediehuset om politiker i regeringens toppskikt som i åratal utnyttjat och förgripit sig på kvinnliga kollegor.

En före detta anställd kvinna i statsförvaltningen – som inte vill uppge sitt namn av rädsla för repressalier – säger att hon upprepade gånger trakasserats av en högt uppsatt minister.

– Han frågade mig rakt ut om en sexuell tjänst. Jag sade att jag var kvalificerad och erfaren och att jag aldrig trodde att jag skulle få höra sådana saker. Jag reste mig för att gå, och han tog tag i mig och förde mig till ett rum bakom hans kontor. Han knuffade mig och sade "det tar bara några minuter, oroa dig inte", säger hon till BBC.

Sexuell utpressning

Samma minister ska ha våldtagit två andra kvinnor, något som dock inte kunnat bekräftas. Totalt har sex kvinnor, som alla vill vara anonyma, vittnat för BBC om trakasserier och en kultur av sexuell utpressning i utbyte mot jobb inom statsförvaltningen. En kvinna som tackade nej till sex – och därmed till anställning – säger att ett klagomål eller anmälan är meningslös.

– Om du går för att klaga till en domare, till polisen, en åklagare, vem som helst – så kommer de också försöka få sex. Så vem kan du gå till? Det har blivit en del av vår kultur nu, att varje man runt dig vill ha sex med dig.

Afghanistan rankas kontinuerligt som ett av de värsta länderna i världen att vara kvinna. En FN-rapport 2018 visade hur kvinnor regelbundet utsätts för våld och sexbrott och utpressas att dra tillbaka sina anklagelser. I många fall blir de själva straffade för de brott som riktats mot dem.

"Främjar prostitution"

Kvinnorättsaktivisten och tidigare parlamentsledamoten Fawzia Koofi säger till BBC att hon har tagit emot många anklagelser om sexuella trakasserier där män i den nuvarande regeringen pekas ut.

– Det finns en kultur av straffrihet. Förövarna känner sig skyddade inom den här regeringen och därför känner de sig sporrade att fortsätta, säger Koofi.

Skandalen kom för första gången till ytan i maj när Habibullah Ahmadzai, tidigare rådgivare till president Ashraf Ghani, bröt tystnaden i en intervju på afghansk tv. Adhmadzai anklaglade då ministrar och politiker i regeringen för att "främja prostitution". Detta tillbakavisades av presidentadministrationen, som kallade anklagelserna för falska lögner motiverade av personliga intressen.

Deltar i fredssamtal

Efter den senaste tidens turbulens har regeringen nu tillsatt en utredning, men få tror att den kommer att leda till några straff eller åtgärder. Skandalen har blåst upp mitt under de pågående fredssamtalen mellan USA, Afghanistans regering och talibanerna i Qatars huvudstad Doha – samtal där kvinnor för i stort sett första gången tillåts delta.

– Jag vill säga till vår president att det är hans ansvar att lyssna på kvinnor och att acceptera dem. Om han försöker göra landet säkert, borde han även lösa det här problemet, säger en av de anonyma kvinnorna som BBC talat med.

Tidigare i år visade även en utredning från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att ordföranden för Afghanistans fotbollsförbund, Keramuddin Karim, har gjort sig skyldig till sexuella övergrepp på flera kvinnliga landsslagsspelare. Karim har stängts av från all fotbollsrelaterad verksamhet på livstid.