Flera L-ombud går emot medlemmarna – röstar för Ullenhag

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Elva ombud kommer att gå emot medlemmarnas vilja om att rösta fram Nyamko Sabuni som ny partiledare för Liberalerna.

I stället kommer de att lägga sina röster på Erik Ullenhag. 

”Interndemokratin har urholkats” skriver de på Expressen debatt.

Striden om vem som ska ta över stafettpinnen efter avgående partiledaren Jan Björklund är inne i sitt slutskede.

Den 28 juni avgörs valet av ny ledare för Liberalerna på partiets extrainsatta landsmöte.

Totalt ska 183 ombud säga sitt om vem de vill se som efterträdare, och de rådgivande medlemsomröstningar inför omröstningen visar att stödet för Nyamko Sabuni är övervägande.

Men trots att valet först görs vid den slutna omröstningen har elva ombud redan nu valt att offentliggöra hur de kommer att rösta i en debattartikel i Expressen.

”The winner takes it all”

Där framkommer det att ombuden är oroliga för att partiets interndemokrati ”urholkas under höga rop” då det kommit krav på att de ska rösta på den partiledarkandidat som vunnit majoritet i de rådgivande medlemsomröstningarna som genomförts, och i vilka Nyamko har störst stöd.

”Ombuden beslutar. Stadgarna går inte att feltolka. Ändå urholkas nu den liberala interndemokratin under höga rop på ”the winner takes it all” i amerikansk stil. 

Bland de elva undertecknade är det bara en som kommer från ett distrikt där en majoritet av medlemmarna vill se Erik Ullenhag som partiledare.

Men trots detta kommer alltså de elva ombuden att rösta för Ullenhag och därmed gå emot medlemmarnas önskan.

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Elva ombud kommer att gå emot medlemmarnas vilja om att rösta fram Nyamko Sabuni som ny partiledare för Liberalerna.

Beslutat efter noga övervägande

Vidare skriver de att en ordförande i ett distrikt har skickat brev till ombud där han kräver att de ska intyga hur de kommer att rösta.

Annars kommer ombuden inte få närvara vid landsmötet den 28 juni.

”Det är ett häpnadsväckande brott mot Liberalernas stadgar och mot hela tanken med sluten omröstning vid personval i riksdag, kommuner och partiinternt,”

Ombuden skriver vidare att de tagit sitt beslut om att stötta Ullenhag efter noga övervägande och har tagit hänsyn till både majoritet och ”stark minoritet”.

”Vår röst tillfaller den vi efter eget omdöme, med hänsyn till rådgivande omröstningar och efter noggrant övervägande, ser som bäst lämpad att leda oss. 

Publicerad:

LÄS VIDARE