Vaccintillverkare går in i nästa fas

TT-AFP

Publicerad 2020-07-15

Det amerikanska bioteknikbolaget Moderna går vidare i sitt arbete med att få fram ett vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Det amerikanska bioteknikbolaget Moderna uppger att man är redo att gå in i nästa fas för att få fram ett vaccin mot covid-19.

Denna tredje fas är tänkt att inledas den 27 juli och pågå i tre månader. 30 000 försökspersoner i USA ska då få antingen vaccinet eller en placebo. Företaget hoppas kunna få fram resultat som visar att deras vaccin är säkert och kan förhindra infektioner hos de som smittats, eller om vaccinet kan hindra infekterade att utveckla symptom.

Även om försökspersonerna får symptom kan vaccinet anses vara en framgång, om det visar sig kunna förhindra allvarliga fall, enligt företaget.

Modernas uttalande kommer efter att resultat från företagets första fas på tisdagen publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. Den studiens slutsats var att samtliga 45 försökspersoner utvecklade antikroppar mot covid-19 efter att ha fått vaccinet och att arbetet med en vidareutveckling bör fortgå. Fas 2-tester startade i maj.

USA har hjälpt till att finansiera försök att ta fram fyra covid-19-vaccin hittills genom sitt snabbprogram, där målet är att producera 300 miljoner doser till slutet av nästa år.

De fyra bolagen är Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Moderna och Novovax.