Hon har redan besegrat Orbán en gång

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

NYHETER

BUDAPEST-SALGOTARJAN. Inte många har lyckats men Anna Doneth vet redan hur det är att besegra Ungerns starke man Viktor Orbán.

Hon är en av nyckelpersonerna i det nya partiet som utmanar á om makten.

– Så länge han är kvar finns ingen framtid för det här landet.

Anna står på torget i den forna industristaden Salgotarjan och försöker få förbipasserande att skriva på en namninsamling som kräver att Ungern ska anslutas sig till Europeiska åklagarmyndigheten. En institution som är under uppbyggnad och som ska ha rätt att utreda fusk med EU-medel.

Ungern är ett av de länder som tar emot mest bidrag från EU och där avsevärda medel förskingras utan att den ungerska åklagarmyndigheten ingriper. Något Anna och hennes relativt nya parti Momentum vill ändra på.

1 av 7 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Anna Doneth (till höger) är en av nyckelpersonerna i det nya partiet som utmanar Viktor Orbán om makten.

Momentum var från början en ungdomsrörelse som blev rikskänd när de beslöt sig för att försöka stoppa regeringen Orbáns ansökan om att fixa sommar-OS till Budapest.

– Det var ett omöjligt uppdrag.

Anna småler vid minnet. Gruppen hade bara 30 dagar på sig att samla in de 138 000 namnunderskrifter mot OS som krävdes för att få till en folkomröstning i frågan.

– Det var 15 minusgrader nästan varje dag. Folk ville inte stanna och skriva på för att det var för kallt.

Tusentals ansökningar

Mot alla odds lyckades de få ihop 260 000 underskrifter. Ställd inför möjligheten av ett pinsamt nederlag drog Orbán tillbaka OS-ansökan.
Dagen efter den osannolika segern fick gruppen ta emot tusentals ansökningar från folk som ville bli medlemmar i det som då bara var en liten grupp på 120 personer.

Sedan den dagen har stora förhoppningar knutits till Momentum. I motsats till övriga partier är det en rörelse som är sprungen ur dagens Ungern och inte en produkt av det kommunistiska systemet. Precis som i revolten i Serbien i början av 2000-talet är det en ung generation som driver partiet.

Efter OS-framgången beslöt gruppen att förvandla sig till ett politiskt parti. Ett parti som långsamt men mycket medvetet försöker bygga upp en bas i hela Ungern.

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG

Namninsamlingen och dörrknackningskampanjen i Salgotarjan är en del i det arbetet. För 20 år sedan hade staden 46 000 invånare och en kolindustri. I dag är befolkningen nästan halverad om det inte vore för 5 000 romer som av myndigheterna flyttats från tältläger till tomma lägenheter i stadens många höghuskomplex från kommunisteran.

”Fakta biter inte på populism”

– Bara regeringspartiet Fidesz finns i hela landet, säger Anna Doneth. En bidragande orsak till att de lyckats locka så många väljare. Vi är de första vid sidan av Orbáns parti som bygger upp en nationell organisation.

Men Momentum bygger också ett omfattande nät av internationella kontakter. Samtidigt tror inte Anna Doneth att det är genom yttre tryck som demokratin kan göra comeback.

– Vi måste göra det själva. Men vi kan inte bekämpa populism med populistisk politik. Det finns en progressiv väg också.

Momentum vill gärna jämföra sig med president Macrons rörelse En marche i Frankrike. Det är inte bara namnen som är snarlika.

– Vi måste ta människors oro och rädslor på allvar, säger Doneth som är vice partiledare men ändå gruppens främsta ansikte utåt.

– Det går inte att ge faktabaserade svar på populisternas känsloutbrott. Men lösningarna populisterna ger är inga lösningar. Det var inte bättre förr. De senaste två åren har teknikutvecklingen gått framåt snabbare än vad som normalt sker på två årtionden. Det är naturligt att folk inte riktigt hänger med när allt går så fort.

1 av 4 | Foto: STEFAN JERREVÅNG

Öppnar i kalsonger

En äldre dam i röd tröja med en ärmlös väst utanpå stannar till för att skriva på. Hon tycker den viktigaste frågan inför EU-valet är att få bukt med korruptionen.

– Ungern ska vara en del av EU men vi har stora problem med korruption. säger Szakacs Istuanne. Därför vore det väldigt bra om vi anslöt oss till den Europeiska åklagarmyndigheten.

Senare på eftermiddagen knackar Anna Donath dörr i höghusen där putsen flagnar men där det invändigt står krukväxter på varje plan och är rent och snyggt.

Många som öppnar sin dörr stänger den lika snabbt igen när de hör hennes ärende. De är inte intresserade av politik eller rädda för att göra något som kan betraktas som fientligt mot regeringen.

Det gäller inte Alfred Kovac som öppnar enbart iförd kortärmad t-shirt och kalsonger.

– Allt som är emot Orbán och Fidesz skriver jag på, mullrar han. Min fru hade också velat skriva på men hon är inte hemma. Vi måste reformera hela systemet och bli av med alla dessa lögnare i politiken. Även här lokalt.

Han skrattar så det ekar i trapphuset och skriver med en snabb rörelse på Annas lista.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Stefan Jerrevång på plats i Ungern.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Aftonbladets Wolfgang Hansson och Stefan Jerrevång på plats i Ungern.
Publicerad:

LÄS VIDARE