Vapnet mot ryssar som bryter karantän: Ansiktsigenkänning

Publicerad 2020-04-09

På bara en minut lyckas myndigheterna identifiera de som bryter mot Rysslands stenhårda karantän.

Coronaviruset ger Vladimir Putin möjlighet att testa landets nya omfattande övervakningssystem med ansiktsigenkänning.

– Jag går ut med soporna och vet att jag är övervakad, säger svenska Rysslandskorrespondenten Maria Georgiva.

Lite över en minut – så lång tid tog det för myndigheterna att spåra en man i Moskva som nyligen bröt mot sin karantän för att gå ut och slänga soporna. Inom en halvtimme knackade polisen på hans dörr.

Coronavirusets spridning i landet har gett myndigheterna möjlighet att använda och utveckla sin övervakning av befolkningen, framförallt i huvudstaden som är nedstängd.

Där fanns det redan innan pandemin bröt ut runt 170 000 övervakningskameror. 10 000-tals av dem har nu utrustats med ansiktsigenkänning. I realtid kan de scanna människors ansikten och direkt larma myndigheter, som i sin tur spårar vem som har brutit mot karantänsreglerna. Under en vecka i mars meddelade Moskvapolisen att de hade gripit och bötfällt 200 personer.

Maria Georgiva, Rysslandskorrespondent.

”Vågar inte gå ut och springa”

Svenska journalisten Maria Georgiva har bott i Moskva sedan 2016. I hennes port finns två kameror uppsatta, en på insidan och en på utsidan.

– Varje gång vi går ut är vi försiktiga. Jag fick slänga soporna mitt i natten med munskydd och handskar med vetskapen om att jag blev övervakad, säger hon.

Den hårda övervakningen har påverkat henne i hennes vardag.

– Jag vågar inte gå ut och springa, jag vet att man inte får röra sig utomhus om man inte ska till arbetet, handla eller rasta hunden.

Hon berättar att pandemin har gett myndigheterna möjlighet att på riktigt testa och utveckla sina övervakningssystem.

– Hur myndigheterna reagerar vet vi inte. Alla har blivit ganska skrämda av det här systemet. Det talas om sju års fängelse om man bryter mot karantänen.

Mitt i natten smög svenska journalisten Maria Georgiva ut på Moskvas gator för att slänga sina sopor, iklädd munskydd och skyddshandskar.

Ska spåra oppositionella

Moskvas polischef meddelade förra veckan att de planerar att installera ytterligare 9 000 kameror. Enligt The Guardian planerar myndigheterna också att använda sig av appar och mobildata för att spåra var människor befinner sig. Övervakningen ska ge svar på om ryssarna har brutit mot karantänsreglerna förutom när det är tillåtet: vid sjukvårdsbesök, besök till mataffären, apoteket eller resa till jobbet.

Människorättsorganisationer har varnat för att systemet efter pandemin kan användas för att spåra och gripa regimkritiska politiker. Men enligt IT-experten och Rysslandskännaren Joakim von Braun är det något som redan görs.

– Ansiktsigenkänningen och annan övervakning är tvåfaldig. Dels är syftet såklart att stoppa smittans spridning, men också att hitta oppositionella. Ryssarna är väldigt duktiga på att ta ett steg framåt som egentligen alltid är två, de har bakomliggande variabler som man inte tänker på, säger han.

”Viktigt att inte bli paranoid”

På torsdagen meddelade presidenten Vladimir Putin att de som inte har ett nyckeljobb ska fortsätta stanna hemma, åtminstone till slutet av april.

Maria Georgiva säger att hon tycker att det är obehagligt att ständigt vara övervakad.

– Man blir väldigt självmedveten, men det är viktigt att inte bli paranoid.

PODD Så är det att sitta i en väldigt lång karantän

Med Johan Björnfot, som medverkar från kinesiska Wuhan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen