Två bränder på kort tid – ”allmänfarlig vårdslöshet”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:

Inom loppet av bara en och en halv timme larmades räddningstjänsten i Uppsala till två pågående bränder.

Först till Lindvalls kaffe där kraftig rökutveckling också påverkade trafiken på Kungsgatan, och lite senare till en fullt utvecklad brand i en förrådsbyggnad i Slavsta.

Klockan 09.13 fick räddningstjänsten in det första larmet om en pågående brand på Lindvalls kaffe.

– Det har uppstått en glöd i kaffepulvret på grund av alldeles för hög temperatur under produktionen, så man har tvingats tömma systemet på kaffe genom att köra maskinerna bakvänt, säger Christer Wahlström på räddningstjänsten.

Blev det några skador i samband med branden?
– Nej, varken på byggnaden eller på maskinerna. Vi var kvar på platsen fram till 12.25 innan vi avvecklade vår insats.

Lindvalls kaffe klarade sig från skador på byggnaden.
Foto: GOOGLE STREET VIEW
Lindvalls kaffe klarade sig från skador på byggnaden.

Polisen fick dirigera trafiken genom röken

I samband med händelsen på Lindvalls kaffe tvingades polis till platsen för att dirigera trafiken.

– Det blev helt enkelt svårt för biltrafikanterna att se något på grund av den kraftiga rökutvecklingen på Kungsgatan, så vi skickade dit en patrull för att hjälpa till och dirigera trafiken, säger Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Platsen där räddningstjänsten tror att branden började.

Kraftig brand i Slavsta

Klockan 10.45 kom nästa larm till räddningstjänsten, det här gången gällde larmet brand i en förrådsbyggnad i Slavsta som visade sig vara en fullt utvecklad brand som riskerade att sprida sig intilliggande byggnader.

Enligt polisen finns det ännu inga misstankar om att branden ska vara anlagd. Däremot har en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet upprättats.

– Det finns ingenting som talar för att branden ska vara anlagd. Enligt räddningstjänsten tror man att branden har börjat i ett soprum på ena kortsidan av huset, och det har upprättats en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, säger Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisen i region Mitt, som berättar att polisen är angelägna om att få in tips.

– Om det finns personer som har sett någonting misstänkt innan branden bröt ut någon gång strax innan 10.45 så vill vi att de hör av sig till oss på 114 14.

Det finns alltså någon form av misstankar?
– Inte att branden ska vara anlagd, vilket i och för sig kan komma att ändra sig om det skulle komma vittnesuppgifter som pekar på det. Men det vi tror är det det kan röra sig om ett oaktsamhetsbrott.

Publicerad:

LÄS VIDARE