Bälte högintressant för att hitta Malins mördare

Publicerad 2019-05-13

Den 58-åring som misstänks för våldtäkten i Billdal kommer inom kort utredas för mordet på 16-åriga Malin Olsson. Det förklarar Anders Eriksson, gruppchef Kalla Fall, polisen region väst.

– Det finns egentligen inget som hindrar oss att ta tag i det. Vi gör det så fort rättsprocessen är över.

I juli 1994 hittas 16-åriga Malin Olsson från Dals-Ed mördad inne på Östra kyrkogården i Göteborg.

Fallet är fortfarande olöst.

Men nu får utredningen nytt liv. Aftonbladet har tidigare berättat att den 58-åring som åtalats för våldtäkten i Billdal är intressant för polisen när det gäller mordet på Malin Olsson.

Nu förklarar Anders Eriksson, chef för polisens Kalla Fall-grupp i region väst, att 58-åringen ska utredas inom kort.

– När den pågående rättsprocessen mot honom är över ska vi ta tag i det. Det blir senast i höst, säger Anders Eriksson.

Bodde i området

Mängden våld i Billdalsfallet och att det har utövats mot en flicka gör att polisen tycker att mannen är intressant i utredningen av mordet. Han ska även ha koppling till området.

– Självklart är han intressant eftersom han har bott i den delen av staden och sedan så verkar han ha den här våldsbenägenheten, säger Anders Eriksson.

Han betonar däremot att 58-åringen ännu inte är misstänkt för mordet på Malin Olsson.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Vi har ett 15-tal personer som förkommit i utredningen tidigare och han är inte en av dem.

Bälte kan lösa mordet

16-åriga Malin hittas mördad inne på kyrkogården av en förbipasserande. På platsen hittar polisen också ett speciellt läderbälte.

Bältet är brunt med silverfärgad utsmyckning. Polisens teori är att det tillhört gärningsmannen.

– Det hittas på brottsplatsen och det mest logiska är att det tillhör gärningsmannen. Det är vår utgångspunkt, säger Anders Eriksson.

Polisen överväger nu att visa bältet för 58-åringens anhöriga och bekanta. För att se om de känner igen det.

– Bältet är en sådan konkret sak som vi absolut kommer använda oss av. Så det ska vi absolut göra. Det är ett exempel, säger Anders Eriksson.

Undersöker kläder

Då, för 25 år sedan, lyckades polisen inte hitta något misstänkt dna på brottsplatsen. Men tack vare ny teknik har Nationellt forensiskt centrum tagit upp fallet igen och försöker på nytt hitta spår på Malins kläder och på det mystiska bältet.

– Man letar efter spår igen på hennes kläder med hjälp av dagens teknik. Det har man hållit på med ett tag nu. Det är något som man kanske kommer göra även längre fram när det kommer ny teknik, säger Anders Eriksson.