Leif Östling ångrar kritiserade intervjun: Gjorde ingen research

Tidigare Scania-vd:n i blåsväder efter utspel om invandring

Publicerad 2019-11-02

Han sa att Sverige tagit in ”alldeles för mycket folk utifrån” och att landet riskerar att kastas in i ett inbördeskrig.

Uttalandena har plockats upp av flera ryska propagandakanaler.

Nu uppger industrinestorn Leif Östling att han ångrar intervjun.

– Det var inte helt bra med tanke på hur det har rullat runt, säger 74-åringen till Expressen.

Det stormar kring den kontroversiella industrimannen Leif Östling, tidigare vd för lastbilsjätten Scania och ordförande organisationen Svenskt Näringsliv.

I en intervju med sajten Swebbtv, som enligt Expo har kopplingar till vit makt-miljön, kritiserade Östling Sveriges migrationspolitik.

Leif Östling var tidigare vd för lastbilsjätten Scania.

– Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån. Man ska komma ihåg när man tar människor från Mellanöstern och Afrika, alltså de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär hundra år sedan, sa 74-åringen.

Han påstod också att Scania i Oskarshamn hade problem med anställda som är födda i Somalia.

– De var inte vana vid att komma i tid från de samhällen man kom ifrån.

”Var inte helt bra”

I en intervju med Dagens Industri försvarade Leif Östling sin medverkan i webbtv-kanalen.

Men nu ångrar han sig – åtminstone delvis.

– Det var inte helt bra med tanke på hur det har rullat runt. Å andra sidan är det här en viktig fråga att diskutera mer faktamässigt. Det finns mycket fakta. Men det blir mycket en rasfråga, mycket känslor i diskussionen, säger Östling till Expressen.

Han uppger att det var en bekant som rekommenderade honom att tacka ja till förfrågan.

– Jag gjorde väl ingen riktig research. Samtidigt tyckte jag att vi hade en konstruktiv diskussion kring batteridrift och eldrift. Det var först på slutet vi kom in på immigrationen.

Varnade för inbördeskrig

I Swebbtv-intervjun påstår Östling vidare att Sverige kan stå inför ett inbördeskrig.

– Vi kan hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet.

Uttalandena har plockats upp och spridits vidare av flera ryska propagandakanaler.

Kritiken mot Leif Östling har varit hård från flera håll. Scanias nuvarande ledning har tagit avstånd från utspelet, och fackordföranden Michael Lyngsie har i DI frågat sig ”vad som hänt med honom och varför han säger de här sakerna”.

74-åringen har tvingats lämna posten som ordförande för Södertälje science park.

– Det han har sagt är för grovt för att stå ut med. Lyssnar man på hela intervjun är det väldigt grova saker som är svåra att acceptera, säger kommunstyrelseordföranden Boel Godner (S) till SVT.

Leif Östling var vd för Scania från 1994 till 2012, och ordförande för Svenskt näringsliv 2016–2017. Han avgick från den posten efter att den gigantiska Paradisläckan avslöjat att han placerat aktier för 30 miljoner kronor i ett bolag på Malta.

Aftonbladet söker Leif Östling.