Strandvärdar aktuellt även i Malmö

Uppdaterad 2020-05-15 | Publicerad 2020-05-14

För att badgästerna ska hålla avståndet är det aktuellt med strandvärdar i sommar.

Risken för sommarträngsel på Malmös stränder ses som stor.

En lösning kan vara speciella strandvärdar som ser till att gästerna håller avståndet.

– Det finns en klar risk att det kommer vara mycket människor, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg i kommunen.

När länsstyrelsen i veckan träffade de skånska kommunerna diskuterades stränderna och hur sommarens folksamlingar där ska hanteras. En tänkbar lösning kan vara strandvärdar, vilket Ystads Allehanda rapporterat är aktuellt i flera kommuner i sydost.

Även i Malmö är det en lösning som övervägs.

– Lagstiftnings- och regleringsmässigt har vi inte så många verktyg att jobba med. Eftersom att det är en allmän plats och man är fri att besöka dem, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på stadskontoret, och fortsätter:

Per-Erik Ebbeståhl.

Beslut inom kort

– Så vi kommer jobba mycket med information på olika sätt och diskuterar just nu på vilket sätt det är lämpligast att hantera den här informationen. Är det att vi ska ha värdar på plats? Eller är det skyltning?

Med en sommar där de längre resorna kommer vara få förväntas det komma mycket besökare från närområdet till Malmö, vilket innebär än fler utmaningar.

Huruvida det blir strandvärdar i Malmö eller inte väntas beslutas inom kort.

– Om någon eller några veckor. Nästa helg ser vi att det kommer vara bra väder och det är en långhelg. Tanken är att vi innan dess i alla fall ska ha en grundläggande princip klar, för hur vi hanterar det.

Risk för trängsel

Strandvärdar har ju flera andra kommuner också sagt att det kan bli. Det kan alltså komma att bli så i Malmö också?

– Ja, om vi tar Västra Hamnen till exempel så har vi badvärdar där i normalfallet. Så det kanske handlar om en utökning av en sån struktur då.

Individens egna ansvar lyfts fram som en nyckelfaktor för att det inte ska bli någon trängsel på stränderna, men det finns likväl

– Vi ser en risk både när det gäller våra parker - för de är väldigt populära - och både Ribersborg, Sibbarp och Västra Hamnen tillhör ju områden där det brukar vara mycket människor på sommaren när det är fint väder. Det finns en klar risk att det kommer vara mycket människor där nu med.