Trump vill öppna skolor och få igång ekonomin

TT

Uppdaterad 2020-05-15 | Publicerad 2020-05-14

USA:s president Donald Trump säger att han inte håller med Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci om att landets skolor bör förbli stängda.

Samtidigt mullras det i guvernörsled om hur virusrestriktioner ska lyftas.

– Vi öppnar vårt land, folk vill ha det öppet, skolorna kommer att vara öppna, säger Trump.

När Fauci i tisdags, via videolänk, talade inför senaten sade han att en för snabb öppning av landet kan få allvarliga konsekvenser.

– Det finns en verklig risk att ett utbrott som kanske inte går att kontrollera sätts i gång, sade han.

Inte acceptabelt

Det tyckte inte Trump var ett "acceptabelt svar", enligt tidningen USA Today. Hittills har presidenten gått på Faucis linje, men nu vill han fokusera på att få i gång landets ekonomi.

– Anthony (Fauci) är en bra person, en mycket bra person. Jag har inte hållit med honom, säger presidenten i en intervju med mediebolaget Fox.

– Vi måste öppna vårt land. Nu vill vi göra det säkert, men vi vill också göra det så snabbt som möjligt. Vi kan inte fortsätta så här, säger han.

Vita huset har dock lagt över en stor del av ansvaret för hur USA ska lyfta virusrestriktionerna på de 50 delstaternas guvernörer. Vissa av dem, som Georgias Brian Kemp som står Trump ideologiskt nära, har varit snabba med att ge småföretagare och krogar grönt ljus. På andra platser, som i New York, är stora delar fortfarande nedstängda.

Val i sikte

I vågmästardelstaten Wisconsin, som Trump vann 2016, har nedstängningen resulterat i en juridisk strid. Delstatens högsta domstol slog sent på onsdagen fast att den demokratiske guvernören Tony Evers överträtt sina befogenheter när han beordrade en förlängning av invånarnas hemmakarantän för att minska virusspridningen, skriver The New York Times.

Tumultet passar sannolikt Donald Trump valåret 2020. Kommer det nya, större utbrott av covid-19 kan han lägga skulden på guvernörerna och deras tolkning av Vita husets riktlinjer. Men om USA:s ekonomi hämtar sig är det ett starkt argument för presidentens återvalskampanj.

PODD Det betyder det när Trump pratar om ”Obamagate”

USA:s president Donald Trump twittrade häromdagen om något han kallade "Obamagate". Efter det frågade pressen vad presidenten egentligen menade, men svaren var luddiga. Samtidigt som landet, precis som övriga världen, genomgår den största krisen i modern tid, verkar Donald Trump nu skapa en skandal som inte ens finns. Vad är Obamagate? Varför gör Donald Trump det här nu och vad handlar det egentligen om?
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS