Tropisk natt på många platser: ”Ovanligt”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Elva platser i landet har haft en tropisk natt – och under söndagen kan det komma att bli ett nytt värmerekord för september månad.

Samtidigt finns risk för kraftigt regn och åska i delar av landet.

Laddar Live Upplevelse

En tropisk natt har uppmätts vid elva väderstationer i Sverige natten mot söndagen: Karlskrona, Malmö, Utklippen, Falsterbo, Skillinge, Ölands norra och södra udde, Hanö, Harby och Skurup.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

En tropisk natt innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader på hela natten. Det senaste datumet som en tropisk natt har uppmätts på är den 5 september, det skedde 2002 på Norra Ölands udde.

En tropisk natt så här sent på säsongen är ovanligt, enligt SMHI.
Foto: TT
En tropisk natt så här sent på säsongen är ovanligt, enligt SMHI.

”Finns fortfarande möjlighet”

Även delar av Svealand och Norrland har haft höga temperaturer under natten, och värmen väntas hålla i sig under början av söndagen.

I östra Götaland kan det komma att bli nytt värmerekord för september månad under söndagen. Det nuvarande rekordet för september är 29,1 grader och sattes i Stehag i Skåne 1975.

– Det finns fortfarande möjlighet, men det hänger mycket på de skurar som just nu ligger över de östra delarna av Götaland, hur snabbt de kommer att röra sig bort mot Smålandskusten och Östergötland, säger Alexandra Olsson.

Stora delar berörs

Den varma, fuktiga luften som befinner sig över Sverige väntas ställa till det på andra sätt. Svalare luft västerifrån är på väg, och när de krockar bildas åska och kraftiga skurar som kan skapa problem med vattensamlingar på vägarna.

– Vi har de här riskerna utfärdade för norra delarna av Götaland och stora delar av Svealand, även efter Jämtlands län och Gävleborgs inland. Det är stora delar av landet som kommer att beröras av kraftigt regn och kanske tidvis också kraftig åska, säger Alexandra Olsson.

Publicerad: