EU kritiserar Somaliabeslut att sparka Khaire

TT-AFP

Uppdaterad 2020-07-27 | Publicerad 2020-07-26

Somalias avsatte premiärminister Hassan Ali Khaire (till höger) tillsammans med FN:s generalsekreterare António Guterres (mitten), och Norges utrikesminister Ine Marie Eriksen Søreide vid ett möte före ett år sedan. Arkivbild.

EU:s utrikeschef Josep Borrell är skarp i kritiken mot Somalias parlament som på söndagen avsatte premiärminister Hassan Ali Khaire i en misstroendeomröstning.

"Den visar på en allvarlig brist på respekt för fundamenten i författningen", sade Borrell i ett uttalande.

Omröstningen ses som en del i maktkampen mellan Khaire och president Mohamed Abdullahi Mohamed, där Khaire förlorade. Vice premiärminister Mahdi Mohamed Guled utsågs direkt till tillförordnad premiärminister.

Ett av trätoämnena är det val som ska hållas i februari nästa år. Khaire har krävt att det ska hållas, medan presidenten vill skjuta upp valet.

Presidentens politiska anhängare anklagar också Khaire för att ha misslyckats med att stabilisera säkerhetsläget i Somalia.

170 röstade för att avsätta Khaire, medan 8 röstade emot.

"Utvecklingen i Somalias parlament innebär ett bakslag för Somalia och ett bakslag för EU:s förtroende för utvecklingen i Somalia", sade Borrell.

Den avsatte Khaire har tidigare varit bosatt i Norge, och varit regionchef för biståndsorganisationen norska flyktingrådet (Flyktninghjelpen). Han har också haft en ledande position i det brittiska oljebolaget Soma oil and gas.

Somalia har inte haft något fritt och demokratiskt val sedan inbördeskriget utbröt 1991.