Coronapandemin

Nästan 60 procent överdödlighet i Sydafrika

Av: 

TT

Anställda i skyddskläder bär en kista med en kvinna som dog av coronaviruset i tisdags, 21 juli.
Anställda i skyddskläder bär en kista med en kvinna som dog av coronaviruset i tisdags, 21 juli.

NYHETER

Dödligheten i Sydafrika har varit nästan 60 procent högre än förväntat de senaste veckorna.

Nu befarar man att de coronarelaterade dödsfallen är många fler och virusspridningen är långt värre än vad den officiella statistiken visar.

"De senaste veckorna har siffrorna visat en obarmhärtig ökning – vid den andra veckan i juli var det 59 procent fler dödsfall från naturliga orsaker än vad som förutsågs baserat på historisk data", skriver det sydafrikanska medicinska forskningsrådet (SAMRC) i en nysläppt rapport.

Rapporten släpptes samtidigt som hälsodepartementet rapporterade ett nytt sorgligt rekord över avlidna i covid-19 på ett dygn – 572 dödsfall. Men situationen befaras alltså vara långt värre än vad de redan mörka siffrorna visar.

Mellan tidig maj och mitten av juli rapporterades drygt 17 000 fler dödsfall än förväntat. Av dem var nästan 11 200 avlidna över 60 år gamla – den åldersgrupp som är mest sårbar för coronaviruset.

– De veckovisa dödsrapporterna har uppenbarat en enorm diskrepans mellan landets bekräftade covid-19-dödsfall och antalet överskott av naturliga dödsfall, säger professor Debbie Bradshaw, författare till rapporten.

Slagit hårt mot Sydafrika

Sydafrika är det hittills värst drabbade landet i Afrika och ett av de värst drabbade i världen, vad gäller bekräftade fall av coronaviruset. Antalet konstaterat smittade närmar sig 400 000 personer och nästan 6 000 människor har avlidit.

President Cyril Ramaphosa införde en hård nedstängning av samhället i slutet av mars när coronapandemin bröt ut. När landet endast hade 400 bekräftade fall stängdes affärer, människor beordrades att stanna hemma och militären kallades ut på gatorna för att se till att restriktionerna efterlevdes.

Men den snabbt växande fattigdomen och arbetslösheten fick regeringen att lyfta restriktionerna långt innan toppen av pandemin var nådd.

Kopplat till covid-19

SAMRC har under flera årtionden forskat i sjukdomstrender och identifierat de viktigaste orsakerna till dödsfall i landet och man har identifierat en överdödlighet som är kopplad till covid-19, enligt rådets chef Glenda Gray.

– De kan tillskrivas såväl covid-19-dödsfall som icke-covid-19 till följd av andra sjukdomar som tuberkulos, hiv och icke-smittsamma sjukdomar, eftersom sjukvården är omdirigerad för att stötta den här hälsokrisen, säger hon.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Sydafrikas viner levererar – till grillen

Nelson Mandelas dotter har dött

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Sydafrika

Coronaviruset

Cyril Ramaphosa

Covid-19