Offensiven i Idlib en "humanitär mardröm"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den syriska oppositionella civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna kämpar för att rädda människor ur rasmassor efter ett flyganfall i staden Kfar Rouma i Idlib den 25 juli.
Foto: AP/TT
Den syriska oppositionella civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna kämpar för att rädda människor ur rasmassor efter ett flyganfall i staden Kfar Rouma i Idlib den 25 juli.

I tre månader har den syriska regimen, med understöd av Ryssland, ryckt fram över de sista viktiga rebellkontrollerade områdena i nordvästra Syrien.

Minst 460 människor har dödats i vad FN kallar medvetna och brottsliga attacker mot civila mål. Hundra av dem är barn.

Ovanpå ruinerna av sin bostad står en man och vrålar rakt ut. Rasmassorna har begravt hans fru, och några meter bort dinglar hans sju månader gamla dotter över den avgrund som bomben slitit upp i huskroppen.

Hans äldsta dotter, fem år gammal, har kilats fast under bråten. Hon håller ett krampaktigt tag om sin lillasysters t-shirt.

Den numera virala bilden publicerad av den oppositionella syriska sajten SY24 – uppges fånga följderna av ett flyganfall mot staden Ariha i provinsen Idlib förra veckan, och förkroppsligar den varning som ljöd från Unicefs verkställande direktör, Henrietta Fore, i slutet av juni.

– Idlib står på randen till en humanitär mardröm som inte liknar något annat vi sett under det senaste århundradet, sade Fore då.

Inledde offensiv

I slutet av april inledde den syriska regimen, stödd av dess allierade Ryssland och Iran, en militär offensiv mot den rebellkontrollerade Idlibprovinsen och delar av grannprovinserna Hama, Aleppo och Latakia i nordvästra Syrien.

Hotet om en fullskalig attack hade då länge hängt som en skugga över regionen – men avvärjdes tillfälligt när ett avtal om vapenstillestånd slöts under ledning av Ryssland och Turkiet i höstas. De båda länderna enades om att upprätta en demilitariserad zon runt Idlibprovinsen.

Men avtalet, som följde en överenskommelse mellan Turkiet, Ryssland och Iran 2017, bröt samman i vintras.

Civil blodspillan

Sedan januari i år kontrolleras nästan hela området av jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som domineras av tidigare al-Qaidaanknutna al-Nusrafronten.

Det internationella samfundet har länge varnat för en fullskalig konflikt runt rebellfästena i Idlib, eftersom risken för omfattande civil blodspillan är hög. I området finns många internflyktingar som tvingats på flykt undan strider i andra delar av landet.

Över tre miljoner människor tros befinna sig i rebellkontrollerade områden i nordvästra Syrien. En miljon av dem är barn, enligt FN.

Sedan offensiven inleddes har minst 450 civila dödats, enligt ett uttalande från FN:s höga kommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, i fredags.

Det civila priset

Under en särskilt blodig tiodagarsperiod, mellan den 16 och den 25 juli, krävde tio separata flyganfall nära 100 civila liv.

På lördagen dödades ytterligare minst elva civila, varav sju barn, i regimledda flygattacker i Ariha i Idlib, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien. 28 människor skadades.

I onsdags dödades tio personer i flygräder mot samma stad.

"Regimen och dess allierades senaste urskillningslösa flygattacker har träffat sjukvårdsinrättningar, skolor och andra civila mål som marknader och bagerier. Det förefaller otroligt. . . att de har träffats av misstag", skriver Michelle Bachelet, som även fördömer det internationella samfundets tystnad över det civila lidandet i Idlib.

"Det här misslyckandet från världens mäktigaste ledare har banat väg för en tragedi så enorm att vi inte längre tycks bry oss."

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN