Nordkorea fördömer Sydkoreas övningar

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-05-08

En sydkoreansk tv-sändning om läget i grannlandet. I tv-bilden syns Kim Jong-Un, närmast kameran, och hans syster Kim Yo-Jong vid en ceremoni på en gödselanläggning. Enligt nordkoreanska medier ägde ceremonin rum förra fredagen.

Nordkorea fördömer grannlandet Sydkorea för att det nyligen har utfört militärövningar. Enligt ett uttalande från landets statliga nyhetsbyrå KCNA var övningarna en allvarlig provokation som krävde en reaktion från Nordkoreas sida.

I söndags sade Sydkorea att Nordkorea avfyrat flera skott mot en sydkoreansk vaktpost. Skotten avfärdades av USA:s utrikesminister Mike Pompeo som en olyckhändelse.

Nordkorea skriver i uttalandet att relationen mellan länderna har försämrats och är på väg tillbaka till hur det var före det att deras diplomatiska relationer mjukades upp 2018, då ländernas ledare möttes vid ett toppmöte.

Samtidigt har diktatorn Kim Jong-Un valt att skicka ett personligt inspelat meddelande till sin allierade, Kinas president Xi Jinping. Han önskar att Jinping håller sig frisk och gratulerar honom till att Kina har lyckats slå ner coronaviruset. I Nordkorea har inte några fall av coronaviruset rapporterats, men bevakningen av landets gränser har stärkts. Flera veckors frånvaro från offentligheten fick nyligen omvärlden att spekulera om Kim Jong-Un var allvarligt sjuk.