Efter domen om järnrörsfilmen: ”Ändra lagen”

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Busstrafiken reducerades och skapade överfulla SL-bussar. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Busstrafiken reducerades och skapade överfulla SL-bussar. Arkivbild.

NYHETER

Coronapandemin fortsätter att påverka vardagslivet för stockholmare. Bussarna var fullsmockade under måndagsmorgonen sedan SL ställt in avgångar.

Folk stod på vissa ställen tio centimeter ifrån varandra, enligt resenärer.

Personalbrist med sjuka och vabbande busschaufförer ledde till att Trafikförvaltningen i samråd med Stockholms Lokaltrafik (SL) och bussoperatörerna beslutade att reducera främst busstrafiken men också vissa lokalbanor.

– Vi har inte tillräckligt med busschaufförer för att köra som vanligt. Vi har chaufförer som är sjuka, visar symptom eller är hemma med barn. Det är ett ansträngt läge, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL.

"Borde vara kriminellt"

Men effekten blev överfulla bussar när trafiken drog i gång på måndagsmorgonen. Aftonbladet har pratat med en upprörd pendlare som åkte mellan Slussen och Nacka och hade mycket svårt att upprätthålla den allmänna rekommendationen om två meter till närmaste person.

– Vi stod med tio centimeter mellan varandras läppar och munnar. Det borde vara kriminellt att utsätta folk för den här risken, det är tvärtemot vad alla experter ger för råd, säger resenären till tidningen.

Ingen ökad smittorisk

SL som tackar sina resande i tunnelbanan för att de visar hänsyn och sprider ut sig i vagnarna, var inte berett på reseökningen men säger att smittorisken är låg.

– Det är viktigt att man förstår att det inte finns någon förhöjd smittorisk av att åka kollektivt så länge man är frisk. Men finns det en möjlighet ska man absolut sprida ut sig. Vi hoppas stockholmarna förstår att det är ett mycket ansträngt läge, säger Aleksander Krajisnik.

Rättad: I en tidigare version stod fel aktör som fattade beslut. Samt hur tidtabellerna ändrats och för vilka trafikslag.

Publicerad:

LÄS VIDARE